Utorak, 09 Svibanj 2017 08:13

Kronika dana, utorak, 08.05. 2017. Featured

Written by Radio M 90,1 MHz
Rate this item
(0 votes)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u državnom je posjetu Malti, zemlji koja ovo polugodište predsjeda Europskom unijom, prvi put otkako je postala njezinom članicom 2004.

Ovo je prvi državni posjet nekog hrvatskog predsjednika Republici Malti. Posjet je organiziran u vrijeme malteškog predsjedanja Vijećem Europske unije i poklapa se s proslavom Dana Europe 9. svibnja.
Kolinda Grabar-Kitarović sastala se sa svojom malteškom kolegicom Marie Louise Coleiro Preca, a potom blizu Vallete obišla Ratni memorijalni centar Florianu. U sklopu posjeta predsjednica će se sastati i s premijerom Josephom Muscatom te predsjednikom parlamenta Angluom Farrugion. Najavljen je i njezin susret s vođom oporbe.
Preuzimajući predsjedanje Europskom unijom ta mala otočka država, jedna od najgušće naseljenih na svijetu, među svoje prioritete uvrstila je rješavanje izbjegličke krize, kao država koja je uz Grčku i Italiju na prvom udaru migrantskog vala srednjomediteranskom rutom. Stoga Malta, zemlja koja je tek 1964. postala neovisna, a dotad je bila dio Commonweltha, želi imati čvrst i jasan dogovor o migracijskoj politici koji će zaštititi vanjske granice EU-a.
------------------------------------------------------------------------------------
Nakon jučerašnjeg ispada Zdravko Mamić ipak je danas došao na nastavak suđenja na Županijskom sudu u Osijeku.
Danas su ispitani proslavljeni hrvatski sportaš Dragutin Šurbek, inače član Izvršnog odbora Dinama, i Mirko Barišić, predsjednik tog nogometnog kluba. Šurbek tvrdi kako nije znao da je Dinamo davao pozajmice fizičkim i pravnim osobama, a nije mogao ništa reći ni o transferima Luke Modrića i Dejana Lovrena iz Dinama, odnosno o njihovu eventualnom pravu na dio odštete.
Mamić je raspravu pratio bez riječi dok mu nije zasmetalo ponavljanje istog pitanja svjedoku Barišiću. Sudac mu je zbog ometanja zaprijetio kaznom koja može dosegnuti 50 tisuća kuna.
-----------------------------------------------------------------------------------
Nezavisni saborski zastupnik Željko Glasnović podržao je vladajuću većinu tijekom izbora Gordana Jandrokovića za novog predsjednika Sabora. No, svoj glas uvjetovao je s nekoliko zahtjeva koje je tada i objavio.
Na popisu zahtjeva prvo mjesto zauzela je točka o isplati dugovanja za stradalnike HVO-a.
Ova točka ionako bi se realizirala jer je predviđena u programu Vlade, a i iz HZMO-a su u travnju najavili da će platiti 190 milijuna kuna duga za mirovine oko 5.000 bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i članova njihovih obitelji.
Do ove isplate trebalo bi doći poprilično brzo, točnije već 10. svibnja. Objavljeno je to na web stranici HZMO-a.
''U srijedu, 10. svibnja 2017., počinje isplata mirovina za travanj 2017. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama. Korisnicima mirovina koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članovima njihovih obitelji neisplaćene svote mirovina za 2007. u Republici Hrvatskoj isplatit će se 11. svibnja 2017., a korisnicima i nasljednicima u inozemstvu u svibnju 2017. s mirovinom za travanj 2017.'', stoji u priopćenju.
------------------------------------------------------------------------------------
Nakon završetka sjednice predsjedništva HDZ-a, predsjednik stranke Andrej Plenković iznio je pojedinosti.
Komentirajući postupke sada već bivšeg člana HDZ-a Zlatka Hasanbegovića, koji je pristupio izbornoj listi Brune Esih, Plenković je izjavio kako je to njegova odluka. "Sve posljedice za takvu odluku snosi on osobno. HDZ bit će jedinstvena, kohezivna, snažna i pobjednička na lokalnim izborima", izjavio je.
"Mi smo primili k znanju odluku dodanašnjeg člana Predsjedništva HDZ-a Zlatka Hasanbegovića da je odlučio ići na lokalne izbore na listi za Gradsku skupštinu na jednoj drugoj listi. Dakle, svojom vlastitom odlukom on je odabrao. Odabrao je provedbu članka 13. stavka 1d Statuta HDZ-a koji jasno kaže da onome tko ide na izbore bez suglasnosti stranke na nekoj drugoj listi prestaje članstvo. Poštujemo njegov odabir. To je njegova odluka i naravno da u ovom trenutku sve posljedice za takvu odluku snosi on osobno. HDZ bit će jedinstvena, kohezivna, snažna i pobjednička na lokalnim izborima", izjavio je Plenković.
Dodao je kako Vlada nastavlja svoje aktivnosti, kao i ministarstva. "Nastojat ćemo nakon lokalnih izbora na prvoj sjednici Hrvatskog sabora predstaviti rekonfiguriranu parlamentarnu većinu i predstaviti nove ministre - to je ono što je najbitnije".
"Okrenuti smo ključnim problemima u hrvatskom društvu - ponovit ću - to je rješavanje krize vezano za našu najvažniju kompaniju Agrokor. Dakle, umjesto konstrukcije i jedne netočne, lažne i ne znam više koliko puta izrečene netočne teze naših bivših partnera u Vladi o tome da HDZ navodno štiti neki kriminal u Agrokoru - obrnuto - HDZ se zalaže da se apsolugno sve istraži da se provjere knjige, financijska izvješća, da to naprave nadležna tijela RH, neovisni, priznati revizori. Ukoliko se utvrde nezakonitosti i nepravilnosti - onaj tko je za to odgovoran, naravno da će u odgovarajućem postupku biti pozvan na odgovornost.
Što se tiče predstavnika manjina, oni su dio parlamentarne većine. Od 19. listopada mi s njima surađujemo, oni su podržali Vladu, podržali su ministra Marića u saborskoj raspravi, svi njihovi nastupi bili su odmjereni i kvalitetni.
Kada je riječ o sastavu ljudi koji će biti članovi Vlade, nakon saborske rasprave - to će biti plod dogovora mene kao predsjednika Vlade i onih koji će ići na te dužnosti i biti izabrani.
------------------------------------------------------------------------------------
Da je u Hrvatskoj mirovinski sustav ozbiljno uzdrman jer je omjer umirovljenika i radnika koji uplaćuju doprinose gotovo izjednačen - nije novost. No, da bi mirovina mlađima od 55 godina mogla biti i za petinu manja - tek se nedavno doznalo kad je Vlada Bruxellesu poslala popis mjera koje planira provesti u dvije godine.
Program konvergencije prihvaćen na sjednici Vlade potkraj travnja uzbunio je mnoge jer za buduće umirovljenike to znači manju mirovinu. U njemu stoji: "... umirovljenici koji će primati mirovinu iz oba stupa neće imati dodatak od 27 posto na dio mirovine koji se isplaćuje iz prvog stupa..."
To se odnosi na "novu generaciju", odnosno rođene nakon 1962. U toj generaciji prvi umirovljenici bit će žene koje će 2019. u prijevremenu mirovinu. Ukidanjem prava na dodatak od 27 posto njihova mirovina, ako su imale prosječnu plaću, bit će za 500-tinjak kuna manja od, primjerice, žena koje su rođene 1961.
Razlog ovoj situaciji - kažu ekonomski stručnjaci - jest saborska odluka donesena prije deset godina - kada je odlučeno da će umirovljenici osigurani isključivo u prvom stupu dobiti dodatak na mirovine od 27 posto. Zbog tog dodatka iskrivljen je mirovinski model.
Nekoliko godina nakon saborske odluke donesena je još jedna. Naime, budući umirovljenici mogli su spojiti prvi i drugi stup te su tako i oni dobili dodatak od 27 posto. No ta je odluka obuhvaćala samo generacije do 1962. Što znači da oni rođeni poslije nemaju pravo spajanja stupova, pa ni pravo na dodatak.
Ministarstvo se brine za umirovljenike i neće se smanjivati mirovine, kaže ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić - trebalo bi doći do generacijskog izjednačavanja. "Ministarstvo rada i mirovinskog sustava već radi analize potrebnih povećanja mirovina, odnosno nadoknade mirovina kako bi one u kontinuitetu ostale na istoj razini", dodao je.
Za mirovine se trenutačno izdvaja oko 11 posto BDP-a, smanjenjem opterećenja u prvom stupu - za 20 godina trebalo bi se izdvajati znatno manje, oko 7 posto - no zbog generacijske nepravednosti rješenje problema trebalo bi - ističu stručnjaci - tražiti u gospodarskom rastu te odlukama koje će dugoročno koristiti svima.

Županija

Župan Nikola Dobroslavić i direktor Lučice Lumbarda d.o.o. Nedjeljko Lipanović potpisali su u Palači Ranjina Ugovor o koncesiji na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje luke posebne namjene – luke nautičkog turizma – marine u Lumbardi, Općina Lumbarda.
Slijedom provedenih postupaka ishođenja akata o građenju, utvrđivanja granice lučkog područja luke te donošenjem Odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za koncesiju stekli su se uvjeti za potpisivanje ovog Ugovora. Tvrtka Lučica Lumbarda d.o.o. u stopostototnom je vlasništvu Općine Lumbarda.
Ovim Ugovorom realizira se 100 novih vezova u nautičkoj djelatnosti, uz investiciju od 8 milijuna kuna te naknadu od 220 tisuća kuna koju je koncesionar dužan uplaćivati uz 4,20 % od ukupnog prihoda ostvarenog na području marine.
Župan Dobroslavić iskazao je zadovoljstvo okončanjem ovog postupka te istaknuo iznimnu važnost ovog Ugovora s obzirom da je nautički turizam, kao specifični oblik turizma, jedan od najperspektivnijih oblika selektivne turističke ponude Hrvatske. Također, naglasio je osobitu značajnost projekta za Općinu Lumbardu koja s ovim pronalazi svoje mjesto na nautičkoj karti Jadrana.
Potpisivanju je nazočio načelnik Općine Lumbarda Igor Kršinić te pročelnik Upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Dubrovačko-neretvanske županije Ivo Klaić.

Regija

SLOVENSKA vlada imenovala je izvanrednog člana uprave Mercatora. Radi se o Gregoru Planteu, financijskom savjetniku koji trenutno radi kao direktor rukometnog kluba Celje, javlja Siol.net.
Slovenska Vlada je na svojem Twitteru objavila kako ovim imenovanjem štiti Mercator od izvlačenja sredstava kao i interese zaposlenika Mercatora te domaćih i stranih dobavljača. Plante će u Upravi trgovačkog lanca, kako je predviđeno, nadzirati sve financijske transakcije u poslovanju s Agrokorom.
Slovenski mediji pišu kako Plante nema iskustva u radu u velikim sustavima, no vladajuća koalicija se dogovorila i predložila ga Okružnom sudu na imenovanje. Iako bez iskustva, Plante bi trebao u Mercatoru svoju ulogu odraditi uz odgovarajuću podršku drugih stručnjaka s područja financija.
Ovaj prijedlog je začudio mnoge jer je još prije desetak dana slovenski premijer Miro Cerar najavljivao kako će novi izvanredni član uprave Mercatora biti imenovan od strane politike ali i struke, menadžer s iskustvom.
-------------------------------------------------------------------------------
KOMISIJE "Justitia et pax" biskupskih konferencija Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije objavile su danas zajedničku izjavu u kojoj su upozorili kako su katolici koji žive u BiH danas "fizički najugroženiji dio Katoličke crkve na cijelom europskom kontinentu" te su pozvali na poduzimanje hitnih mjera kojima će se takvo stanje promijeniti, a hrvatskom i katoličkom puku u toj zemlji osigurati njihova ustavom i međunarodnim konvencijama zajamačena prava.
Nakon zasjedanja članova komisija tri biskupske konferencije u Banjoj Luci objavljena je zajednička izjava u kojoj je istaknuto kako unatoč dosljednom i višedesetljetnom zalaganju Crkve i njenih biskupa za pravedno i cjelovito rješavanje problema u BiH i uvažavanje temeljnih ljudskih prava na tom planu gotovo ništa nije učinjeno, a Hrvati-katolici zbog toga posebice trpe jer su izvrgnuti stalnim nepravdama i pokušajima majoriziranja, što dovodi u pitanje i njihov fizički opstanak. Na zasjedanju je sudjelovao i kardinal Peter Turkson, dugogodišnji predsjednik Papinskog vijeća „Justitia et pax“, a sad predsjednik Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj, novoimenovanog tijela Svete Stolice.
"Svjedoci smo da se nastavlja pa i povećava neizvjesnost fizičkog opstanka Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini, unatoč neumornom nastojanju vodstva Crkve da u ovoj politički i pravno nesređenoj zemlji bude prijeko potreban čimbenik pravednog i trajnog mira", stoji u izjavi.
Također je istaknuto kako su progoni i etničko čišćenje tijekom rata ostavili dubokog traga na ukorijenjenost Hrvata u BiH, a posebice one protjerane s područja entiteta Republika Srpska, gdje su rezultati njihova povratka poražavajući.
"Bez održivog povratka u svoja rodna mjesta onih prognanika i izbjeglica, koji se još uvijek žele vratiti, neće biti zadovoljena pravda niti ostvareno pomirenje među ljudima. Rat koji je stotine tisuća naših sugrađana protjerao iz njihovih kuća, uništio im živote i imovinu, bio je projekt države ili država. Zato obnova kuća, povratak, stvaranje uvjeta za normalan život isto tako treba biti projekt države ili država. Stoga je komisija smatrala i smatra kako nitko, u ime bilo kojih ciljeva, nema pravo proglasiti povratak prognanih završenim dok se ne provede Aneks 7 Daytonskog mirovnog sporazuma i dok i prognani Hrvati-katolici ne dobiju iste uvjete kao i drugi za svoj održivi povratak", navodi se u izjavi.

Svijet

Prije 67. godina, 9. svibnja 1950. Robert Shuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik: 'Europa se neće stvoriti odjednom ili prema jednom jedinstvenom planu'.
Prijedlog poznatiji kao, sada već povijesna, Schumanova deklaracija, smatra se početkom formiranja onoga što danas poznajemo kao Europska unija.
Uz himnu i zastavu Europske unije, 9. svibnja uzima se kao europski simbol. Vijeće Europske unije u Milanu je 1950. odlučilo da se 9. svibnja svake godine obilježava kao Dan Europe.
Dan Europe obilježava se raznim događanjima i manifestacijama u mnogim gradovima diljem Europe.
U isto vrijeme, dok Europljani obilježavaju svoj dan, na najpoznatijem -Crvenom trgu u Moskvi Rusi tradicionalnom vojnom paradom obilježavaju Dan pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu. Ovogodišnjom vojnom paradom obilježava se 72. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata. Na paradi prisustvuje i ruski predsjednik Vladimir Putin.
----------------------------------------------------------------------------------
Snažan potres, magnitude 6.0 zatresao je jug Japana, no zasad nema dojava o žrtvama i štetama kao niti obavijesti je li oglašeno upozorenje na tsunami.
Potres se dogodio na 10 kilometra dubine blizu otočića Miyako u južnom arhipelagu Okinawe, objavio je Američki institut za geološka istraživanja.
Japanska meteorološka agencija upozorila je na manje promjene u razini mora, no ne i na opasnost od tsunamija.
Miyako ima 55.000 stanovnika i smješten je oko 1.840 kilometara jugozapadno od Tokija.
------------------------------------------
Birališta su otvorena u Južnoj Koreji i očekuje se rekordan odziv na izborima za novog šefa države nakon korupcijskog skandala koji je uzdrmao političke i poslovne elite i završio nakon mjeseci prosvjeda opozivom bivše predsjednice Park Geun-Hye.
U 6 sati po mjesnom vremenu otvoreno je više od 139.000 birališta, a zatvaraju se u 20 sati (13 po srednjoeuropskom vremenu) te će biti poznati rezultati izlaznih anketa.
Očekuje se rekordan izlazak od ukupno 42,5 milijuna birača koji bi, prema anketama, upravo na biralištima trebali izraziti svoju ljutnju, ne samo zbog korupcijskog skandala koji je zahvatio dio elita, već i zbog rasta nezaposlenosti i skupoće života.
Bivši odvjetnik, stručnjak za ljudska prava Moon Jae-In velik je favorit ovih prijevremenih izbora raspisanih nakon opoziva bivše predsjednice Park. To je drugi put da se taj 64-godišnjak natječe, jer 2012. pobijedila ga je nedavno smijenjena Park, prva predsjednica u povijesti Južne Koreje.
Kandidat Demokratske stranke lijevog centra trebao bi, prema zadnjoj anketi Gallup Korea, dobiti 38 posto glasova, daleko ispred dvojice drugih kandidata. To su centrist Ahn Cheol-Soo te konzervativac Hong Joon-Pyo iz stranke svrgnute predsjednice, a prema anketama izjednačeni su.
Pobjeda Moona donijela bi promjenu nakon gotovo 10 godina konzervativne vladavine i mogla bi označiti velik politički zaokret prema susjednoj Sjevernoj Koreji, ali i prema Sjedinjenim Državama, južnokorejskom tradicionalnom savezniku i zaštitniku.
Izbor predsjednika prekinut će vakuum u vlasti koji je trajao mjesecima. Bivša predsjednica opozvana je zbog optužbi da je bila umiješana u korupciju i zloporabu vlasti i ona je prvi demokratski izabran šef države Južne Koreje koji je opozvan. Park je u zatvoru, suđenje je počelo, no ona odbacuje svaku krivnju, a odlučila je i da neće glasati na izborima, prenose južnokorejski mediji.
Razmjeri skandala u koji su uključeni koncern Samsung i Lotte, peti najveći južnokorejski konglomerat, prisilio je kandidate da obećaju reforme i više integriteta i transparentnosti.
Međutim, zbog golema udjela u južnokorejskom gospodarstvu, "chaebol" - veliki južnokorejski konglomerati, gotovo su nedodirljivi, piše agencija AFP.
---------------------------------------------------------------------------------
Francuska je izabrala osmog predsjednika od proglašenja Pete Republike. Drugi krug izbora obilježila je velika apstinencija birača, a pobjeda mlađahnog Emmanuela Macrona donijela je olakšanje Europskoj uniji koja je strahovala od još jedne moguće pobjede populizma.
Nakon neprospavane noći Emmanuel Macron na prvom službenom zadatku - proslavi Dana pobjede. Najmlađi predsjednik u francuskoj povijesti još pod dojmom jučerašnje uvjerljive pobjede. "Nakon dugotrajnog demokratskog sučeljavanja u predizbornoj utrci, odlučili ste meni pokloniti povjerenje i zbog toga vam svima zahvaljujem. Velika čast i odgovornost su preda mnom, i to se jednostavno ne može unaprijed naučiti", istaknuo je.
Novom predsjedniku odmah je čestitala i izravna suparnica, priznala poraz, ali i najavila novu političku borbu. "Pozivam sve patriote da ostanu uz našu politiku i program. Nikada dosad Francuska vas nije trebala tako jako", poručila je Marine Le Pen.
Svjestan da iza Le Pen ipak stoji 11 milijuna glasača, novi predsjednik vrlo pragmatičan. "Poštujem sve te glasače i razumijem njihove razloge zbog kojih su tako glasovali. Znam da su razlozi ljutnja, mržnja i sumnja. Ali to se mora promijeniti", naglasio je.
No, javnost i dalje podijeljena.
I dok se čekaju konačni službeni rezultati, odnosno preuzimanje predsjedničke dužnosti u nedjelju, analitičari iznose u svoje priče - o tome što sad čeka novog predsjednika.
"Prvi pravi izazov za njega bit će parlamentarni izbori. Jer što mu vrijedi pobjeda na predsjedničkim izborima ako nema većinu u parlamentu. A ne zaboravite, on nema nikakvu stranku, on je tek predstavnik pokreta", smatra politički analitičar Dominique Reynie.
Nije francuska javnost podijeljena samo na dvije strane. Postoji i ona treća - nezadovoljna - koja je noćas prosvjedovala diljem zemlje protiv Macrona i Le Pen te pritom izazvala sukobe i masovna uhićenja.
A što se tiče gubitnice na predsjedničkim izborima, ona se tako uopće ne ponaša. Nakon objavljivanja prvih rezultata obratila se javnosti i zatim otišla - na ples. Očito svjesna da na skorim parlamentarnim izborima može ostvariti samo bolji rezultat.
------------------------------------------------------------------------------------
NJEMAČKA je dala azil nekim turskim vojnim dužnosnicima i njihovim obiteljima koje imaju diplomatske putovnice, objavili su njemački mediji, dok je Ankara optužila Berlin da štiti sudionike neuspjelog državnog udara u srpnju 2016.
Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova nije za sada dostupno za komentare, ali prema pisanju dnevnog lista Suddeutsche Zeitung i regionalnim tv-kanalima WDR i NDR, njemačke vlasti su obznanile da su dale pozitivan odgovor na traženje tih turskih državljana.
Radi se o turskim vojnicima NATO-a smještenim u Njemačkoj, koji imaju diplomatske putovnice. Nakon neuspjelog državnog udara u srpnju 2016. godine, 414 vojnika, diplomata, sudaca i visokih turskih dužnosnika su zatražili azil u Njemačkoj, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova koje su objavila ta tri medija.
Među njima su i članovi njihovih obitelji. Nakon puča je vlada islamsko-konzervativnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana krenula u čistke u svim područjima društva.
U siječnju je tursko ministarstvo obrane vršilo pritisak na Berlin da odbije molbe za azilom četrdesetak turskih vojnika NATO-a. Turska također zahtijeva izručenje navodnih pučista koji su izbjegli u Njemačku.
To stanje mjesecima krvari odnose između dviju zemalja i turska vlada je čak optužila Njemačku da je pružila utočište teroristima. Berlin kritizira opseg čistki u Turskoj.

Sport

Nismo ni sumnjali u to… Ivana i Josipa Jurković ovog su se vikenda iskazale i u dresu juniorske reprezentacije Hrvatske! Na velikoj Međunarodnoj regati u Munchenu na kojoj su sudjelovali nacionalne juniorske reprezentacije iz brojnih evropskih država, Velolučke sestre osvojile su zlatnu medalju u četvercu na pariće !
U utrci održanoj u subotu Josipa i Ivana Jurković, zajedno sa Brunom Milinović i Izabelom Krakić iz VK 'Trešnjevka' pobijedile su ispred posada dviju veslačkih veleslila Njemačke i Velike Britanije i tako se okitile zlatnom medaljom.
U nedjelju, drugog dana natjecanja naše Velolučanke čekala je konkurencija od 22 nacionalne posade u disciplini dvojac na pariće. U finalnoj utrci šest najboljih posada Ivana i Josipa osvojile su za Hrvatsku sjajno 4.mjesto...
' Medalja i postolje izmakla nam je za manje od dvije sekunde. U izjednačenoj utrci konačni plasman nije se znao do samoga finiša utrke, u kojoj je reprezentacija Švicarske ipak uspjela prije nas uhvatiti treće mjestos. Zlatnu i srebrnu medalju osvojile su dvije posade Njemačke . No i ovako smo svojim nastupom u Minhenu, u našem prvom zajedničkom reprezentativnom nastupu iznimno zadovoljne i ponosne ' rekla nam je Ivana Jurković.
Ponosni su zasigurno i svi ljubitelji sporta u Veloj Luci i na Korčuli, u njihovom klubu 'Ošjaku', njihov trener Tino Dragojević ...Ponosni su i u obitelji Jurković, majka Darinka , otac Ljubiša čije sjajne blizanke uskoro čeka nova obaveza u kockastom dresu, na još jednom velikom međunarodnom natjecanju ...
' Za dva tjedna putujemo na još i važnije natjecanje u dresu juniorske reprezentacije - Evropsko juniorsko prvenstvu u njemačkom Krefeldu od 20. i 21.svibnja. Nećemo veslati u dvojcu na pariće već samo u četvercu na pariće zajedno sa Brunom i Izabelom. Pravila su naime takva da je dozvoljeno nastupiti samo u jednoj disciplini' dodala nam je na kraju kratkog razgovora Josipa Jurković.
Sudeći prema regati u Minhenu, svojevrsnoj 'generalnoj probi' Europskog prvenstva, za dva tjedna iz Njemačke možemo očekivati nove lijepe vijesti od Josipe i Ivane ...
------------------------------------------------------------------------------------
Konjuh zbog ozljede propušta turnir u Rimu
Mlada hrvatska tenisačica Ana Konjuh propustit će turnir u Rimu zbog rupture trbušnog mišića.
Podsjetimo, Konjuh je zbog ozljede nakon dva seta predala dvoboja prvoga kola WTA turnira u Madridu Kristini Mladenovic kod rezultata 7:5, 3:6.
Zbog boli koju sam osjetila u drugom setu prvog kola Madrid Opena snimljena je magnetska rezonanca koja je pokazala rupturu trbušnog mišića. Nažalost, ove godine ću morati preskočiti Rim te se nadam da ću se oporaviti i uspješno zaigrati na Roland Garrosu, napisala je Dubrovčanka na svom službenom Facebook profilu.


Vremenska prognoza za sutra, srijedu, 10. 5. 2017.

Pretežno sunčano uz hladno jutro u unutrašnjosti. Vjetar na kopnu slab, a na Jadranu će zapuhati umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na Jadranu između 7 i 12, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 21 C.st.

Read 410 times