Petak, 05 Svibanj 2017 09:57

Kronika dana, petak, 05.05. 2017. Featured

Written by Radio M 90,1 MHz
Rate this item
(0 votes)

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas održava razgovore o aktualnoj političkoj situaciji u Republici Hrvatskoj sa čelnicima političkih stranaka i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora. HDZ je prikupio 76 potpisa i planiraju izabrati Jandrokovića za predsjednika Sabora.

Zdravko Marić jučer je preživio glasanje o povjerenju u Saboru te je ostao ministar financija. Presudan glas bio je onaj bivšeg SDP-ovca Tomislava Sauche. Danas, u petak, Saucha (i Glasnović) stavili su svoje potpise na HDZ-ov zahtjev za imenovanje Gordana Jandrokovića predsjednikom Sabora.
Nakon jednog od najburnijih dana u Saboru, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović sazvala je razgovore na Pantovčaku, kako bi ustanovila ima li Vlada stabilnu većinu.
Na red bi prvo trebali doći predstavnici manjih stranaka, a prvi među njima bit će zastupnici stranke Promijenimo Hrvatsku, koji su se jučer različito izjasnili prilikom glasanja o opozivu ministra financija, Zdravka Marića. Nakon njih i na sastanak će doći i nezavisni zastupnici, a oko 12 sati se očekuje dolazak Mosta. U 10 sati će biti pauza, između 12-13 dolaze najveće stranke, SDP i HDZ, oko 14.30 bi sve trebalo završiti i predsjednica bi se trebala obratiti javnosti.
Na sastanku s predsjednicom neće biti premijera Andreja Plenkovića, zbog ranije najavljenog sastanka i putovanja u Austriju. U javnosti se odmah postavilo i pitanje je li ga mogao odgoditi i doći na razgovor s predsjednicom. Navodno su HDZ-ovci pomalo ljuti na predsjednicu, jer se nije konzultirala s premijerom oko sastanka sa strankama.
Pitanje je što će ih predsjednica pitati, hoće li podržati novu većinu, jesu li za izbore i ona bi mogla prebrojati tko je za novu većinu. Važno je za istaknuti da ovo nisu konzultacije, nego razgovori, gdje predsjednica treba ustanoviti imamo li stabilnu većinu i ima li Vlada većinu u Saboru.
Kad je u pitanju mogućnost da predsjednica danas raspiše nove parlamentarne izbore, to je manje vjerojatno, jer je predsjednica ranije kazala kako želi biti faktor stabilnosti i ustanoviti je li Vlada stabilna. Ozbiljniji potezi predsjednice očekuju se kad i ako se utvrdi da Vlada nema većinu u Saboru.
--------------------------------------------------------------------------------
Na pitanje zašto svi govore da nitko iz SDP-a nije mogao doći do njega, Saucha odgovara da je to laž, da ga Bernardić tijekom razgovora koji su vodili u srijedu nije nešto pretjerano pokušavao nagovarati da promijeni mišljenje, iako mu je ponovio svoj stav o Mariću.
'Nije točno da nitko iz SDP-a nije sa mnom bio u kontaktu. Ja sam se u srijedu čuo s predsjednikom stranke Davorom Bernardićem. On je znao kako ću glasati. Najprije me zvao Arsen Bauk, ali se njemu nisam javio. Ali kada sam vidio Berinu izjavu da će biti jako sumnjivo ako se ne pojavim na glasanju, nazvao sam ga i pitao kakva mu je to izjava', kazao je Tomislav Saucha.
Saucha tvrdi kako ga nitko iz HDZ-a na to nije nagovarao, a jedini pritisak kojemu je bio izložen bio je iz SDP-a. Također navodi kako je svjestan percepcije koja o njemu vlada i da svi misle da mu je HDZ obećao pomoć u obrani od USKOK-ove optužbe da je kao predstojnik Ureda premijera u vrijeme Vlade Zorana Milanovića lažirao dnevnice i potkradao državnu blagajnu.
'Oni mi tu ne mogu pomoći. Da mogu, onda bi pomogli sebi i svojima iz HDZ-a', rekao je Saucha koji tvrdi da nije znao da će njegov glas presuditi, ali je čvrsto na stavu da ni SDP-u, ali ni cijeloj zemlji u ovome trenutku ne trebaju prijevremeni izbori i da je zato tako postupio.
'Rekao sam Beri kada sam ga nazvao da mi je zlo, da nisam dobro, da već danima ne jedem i da ne bih došao u Sabor', nastavio je Saucha prepričavati razgovor sa šefom stranke čiji je član bio do prije dva mjeseca, i naglasio da je i u srijedu Bernardiću ponovio da neće glasati za opoziv ministra Marića.
'Nije istina da to nije znao!', tvrdi Saucha i kaže da prolazi najgore dane u životu, te da je donio jednu od najtežih odluka.
Na pitanje zašto svi govore da nitko iz SDP-a nije mogao doći do njega, odgovara da je to laž, da ga Bernardić tijekom razgovora koji su vodili u srijedu nije nešto pretjerano pokušavao nagovarati da promijeni mišljenje, iako mu je ponovio svoj stav o Mariću.
Zanimalo nas je i je li razgovarao s nekim iz HDZ-a. Saucha je kazao da je na saborskom hodniku sreo Gordana Jandrokovića i da mu je tom prilikom rekao kako nije za opoziv Marića. Naglašava, međutim, da nije bio ni u kakvom dogovoru s HDZ-om.
'Ja sam i dalje lijevo orijentiran. Očekujem da HDZ riješi ploču u Jasenovcu. Ali smatram da zemlja ne treba potrošiti 120 milijuna kuna iz proračuna na još jedne izbore, nakon kojih će omjeri biti gotovo identični kao i sada, izgubiti još nekoliko mjeseci da ih provede, pa još neko vrijeme da formira Vladu. To u ovom času za nikoga nije dobro', zaključio je Saucha.
--------------------------------------------------------------------------------
Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov podnio je ostavku nakon što nije prošao zahtjev za izglasavanje nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću. I pozicija i opozicija to su nazvali vlastitom pobjedom. O svemu su se očitovali premijer Andrej Plenković i predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović. Rad Sabora nastavit će se sutra u 11 sati nakon što zastupnici dobiju mišljenje Odbora za Ustav i Poslovnik o novonastaloj situaciji.
"Zbog zaštite digniteta Sabora podnosim ostavku na dužnost predsjednika Sabora i smatram da je jedino moguće raspisati nove izbore", izjavio je Božo Petrov. "Glasovanje o ministru Mariću pokazalo je da u Saboru nema većine i da imamo krizu. Andrej Plenković je indirektno stao u zaštitu svega što se događalo u Agrokoru, a što je izazvalo potres gospodarskog i političkog sustava u Hrvatskoj, rekao je Petrov. Andrej Plenković nema politički legitimitet jer nema 76 zastupnika, a sadašnja Vlada je krnja", dodao je Petrov. Zahvalio se zastupnicima na suradnji te naglasio kako će se i dalje u svom političkom životu boriti za demokratske vrijednosti, a ne "razvijanje kulta ličnosti".
Oporba, ponajprije SDP i Peđa Grbin, tvrdi da Reiner nema pravo sjediti u predsjedničkom stolcu jer više ne postoji parlamentarna većina, a to onda znači da ni on više nije potpredsjednik iz te većine. Reiner je ustrajao u tumačenju da Sabor nije glasovao o povjerenju Vladi ni premijeru, pa time nije propitivao ni parlamentarnu većinu. Nema smisla nastaviti sjednicu prije nego Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav dade svoje mišljenje, rekao je Mostov Robert Podolnjak. Zanimljivo će u petak ujutro biti vidjeti stajalište Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav s obzirom da u njemu većinu čine SDP i sada oporbeni Most. Sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav sazvana je za 10 sati.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić iznenađen je potezom Petrova. Žao mu je, kaže hrvatskih građana koji već godinu dvije trpe predstavu Mosta i HDZ-a. Pozvao je Vladu i premijera Andreja Plenkovića da podnesu ostavke. "Ako će loviti po Saboru u mutnom i trgovati, a to je njihov model ponašanja - patit će hrvatski građani", kazao je Bernardić. Komentirajući potez Tomislava Sauche koji je glasovao protiv opoziva ministra Zdravka Marića kazao je - "to su prljave rabote".
Nikola Grmoja je nakon ostavke Petrova rekao: Očito je da saborske većine nema. Sačuvali smo svi obraz potezom predsjednika Petrova a oni koji su ga izgubili neka ga nastave gubiti i dalje. Lovrinović, Očito je da će nakon lokalnih izbora doći do preslagivanja i to je cilj. Ovdje se radi o izdaj svih principa i uopće vrijednosti u politici. Plenković je bio prorok, sad se vidi da su IDS i HNS u suradnji s HDZ-om. Ovo ne smatram porazom već najvećom pobjedom otkad postoji Most, naglasio je.
--------------------------------------------------------------------------------
U Hrvatskom saboru nije prošao zahtjev za izglasavanje nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću . Konferenciju za novinare održao je premijer Andrej Plenković.
"Teret prikupljanja 76 potpisa za izglasavanje nepovjerenja ministru Mariću je na onima koji su tu inicijativu pokrenuli. Dakle, javnost mora znati da oporba nije uspjela prikupiti većinu u Saboru", poručio je Andrej Plenković. Ponovio je kako su se napadima na Marića koristili pamfletima i aluzijama, a ne argumentima. "Radi se o pokušaju destabilizacije Vlade i njezinog rada na dobrobiti hrvatskih građana, i to u trenutku kad su svi gospodarski pokazatelji u usponu", naglasio je Plenković.
Prozvao je Most da ga kleveću u javnosti porukama da štiti kriminal. "Odlučno odbacujem optužbe i svaki oblik politikantstva bilo koje stranke. Vodim se temeljima vladavine prava i radim veliku distinkciju između medijske hajke i skidanja skalpa. To neće proći nikome u Hrvatskoj. Ljudi znaju prepoznati ozbiljne i odgovorne političare od rušitelja", kazao je Plenković. Obrušio se na Božu Petrova jer je ustvrdio u Saboru nakon glasovanja da nema parlamentarne većine.
Poručio je da je HDZ spreman za izbore, ali se zauzeo za "nastavak političke stabilnosti koju provodi njegova Vlada". "Radimo odgovorno, dostojanstveno i ljudski i s jednakim argumentima branio bih bilo kojeg ministra", rekao je Plenković. Najavio je nastavak razgovora s političkim partnerima kako bi se nastavilo funkcioniranje Hrvatskog sabora.
--------------------------------------------------------------------------------
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.
"U ime Ustavnog suda mogu ponoviti da se nećemo miješati u političke odnose koji se trenutno odvijaju u Hrvatskom saboru dok god se odvijaju u okviru Ustava i zakona. Ukoliko bi stvari izmakle kontroli, ukoliko bi prešli granicu ustavnosti Ustavni sud bi našao načina reagirati", poručio je Miroslav Šeparović. Za izjavu predsjednika Sabora Bože Petrova da ne postoji parlamentarna većina kazao je kako je - politička! "Ona nema ustavno-pravnu vrijednost. Da li postoji parlamentarna većina odlučuje se u posebnom postupku i to u glasanju o povjerenju Vladi, o proračunu i drugim slučajevima koji su predviđeni Ustavom, Zakonom i Poslovnikom. Zato Ustavni sud apelira na sve aktere da se drže strogo Ustava, Zakona i da stvari rješavaju u demokratskoj proceduri", zaključio je Šeparović.
---------------------------------------------------------------------
"SDP će predložiti da sadašnji potpredsjednici Hrvatskog sabora između sebe dogovorom izabere v. d. predsjednika Sabora koji bi imao samo tehničke ovlasti", izjavio je nakon sastanka Kluba SDP-a za HRT Franko Vidović.
Tehnički predsjednik Hrvatskog sabora, prema tom prijedlogu SDP-a, mogao bi na dnevni red staviti samo dvije točke - izglasavanje predsjednika Sabora ili raspuštanje Sabora, a ne i izglasavanje povjerenja novim ministrima u Vladi. Franko Vidović smatra da je glavni akter ovog političkog 'cirkusa' premijer Andrej Plenković 'u koprodukciji s Mostom'. Dodao je kako saborski Poslovnik ne određuje što se treba napraviti kad predsjednik Hrvatskog sabora odstupi.
"HDZ je stava da je članak 34. Poslovnika jasan, da u slučaju ostavke predsjednika Sabora sjednicama predsjeda jedan od izabranih potpredsjednika. Sutra nakon sastanka Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav nastavit ćemo sjednicu Sabora", rekao je Milijan Brkić novinarima u Saboru. Dodao je kako kako je ranije odlučeno da će se sjednica Sabora zaključiti u petak, a nastaviti nakon što se održe lokalni izbori, no više će se znati nakon sjednice Odbora, koja je sazvana za 10 sati.

 

Županija

Josip Cvitan, HDZ-ov kandidat za načelnika općine Vela Luka, jučer je predao potpise za svoju kandidaturu za Načelnika Vele Luke. Tim povodom Josip Cvitan poručuje: Želimo li uspjeti u namjeri da probudimo Luku, da razvijemo silni potencijal koji leži u ljudima, mistu i valama moramo od prvog dana staviti Općinu u službu naših Lučana!
Također, SDP-ova kandidatkinja Katarina Bikić predala je kandidaturu za prvu ženu Načelnicu općine Vela Luka. Kaže, odluka nije došla preko noći. S jedne strane vladala je velika želja,vizija, volja ,hrabrost s druge strane je stajala mladost. Bojazan da će reći kako sam u razdoblju kad se od žene očekuje da godine ispred sebe posveti obiteljskim obvezama,bojazan da će reći „mlada je“.Što je točno jer jesam mlada. Upravo ta mladost je i presudila. Mladenački polet,ženska upornost i borbenost, energičnost ,optimizam, novi zaokret je ono što nam fali. Ono što fali Veloj Luci.
Osoba sam izrazito lijevih uvjerenja. Moji najbliži prijatelji i poznanici drugačijih su uvjerenja od mojih i pokazatelj su moje neopterećenosti političkim ideologijama. Oni koji me poznaju , znaju da ne dijelim ljude na lijeve i desne , naše i njihove. Svi su ljudi jednaki bez obzira na njihove političke opredijeljenosti. To je glavna misao kojom sam se vodila u prošlosti, kojom se vodim sada kao kandidatkinja i kojom ću se voditi sutra kao buduća i prva Načelnica Vele Luke. I to je osnova uspjeha izbornog programa i obećanih projekata.
Kroz ove tri godine svoga rada u turizmu uvidjela sam sav potencijal koji ima ovo mjesto u turističkom pogledu ,a koji je dosada korišten na neadekvatan način, kao i nedostatke koji su se javili kao posljedica nesustavnog upravljanja turizmom. U protekle četiri godine rada kao općinska vijećnica i sudjelovanjem u radu određenih Odbora upoznala sam se sa funkcioniranjem rada Vijeća i rada Općine. Upoznata sam sa započetim projektima koji su važni za razvoj mjesta, svjesna sam određenih propusta koji su se dogodili u ove 4 godine koje treba ispraviti i znam u kojem se smjeru Vela Luka mora razvijati .
Samo zajedno možemo izboriti se
1.ZA TURISTIČKI PREPOZNATLJIVIJU LUKU
2.ZA GOSPODARSKI PROPULZIVNIJU LUKU
3.ZA KOMUNALNO SREĐENIJU LUKU
4.ZA LUKU MLADIH
5.ZA LUKU PUNU DJEČJEG OSMIJEHA
6.ZA SOCIJALNO OSJETLJIVU LUKU
7.ZA LUKU ODVAŽNIH I AMBICIOZNIH
8.ZA LUKU KULTURE
9. ZA LUKU SPORTA
10. ZA LUKU JEDNAKIH
Neka Luka bude mjesto u koje ljudi neće samo svraćati,već mjesto u koje će se ljudi vraćati i ostajati.

SVIJET

Britanci su pozvani da na izborima popune gotovo 5.000 mjesta lokalnih vijeća. Tradicionalno organizirani polovicom mandata, lokalni izbori ove se godine održavaju, obzirom na Brexit, u posebnom ozračju. Naime, održavaju se manje od godinu dana nakon povijesnog referenduma 23. lipnja 2016. o izlasku Britanije iz EU-a čiji je rezultat duboko podijelio Otočane.
Lokalni izbori održavaju se pet tjedana prije prijevremenih parlamentarnih izbora koje je sazvala Theresa May nadajući se da će ojačati svoju većinu u parlamentu Westministera prije nego krene u pregovore o Brexitu s Bruxellesom.
Glavni pregovarač EU o Brexitu Michel Barnier istaknuo je da izlazak iz Europskog okrilja neće biti niti 'brz niti bezbolan'. Konzervativna čelnica optužila je europske dužnosnike da žele utjecati na ishod parlamentarnih izbora 8. lipnja.
Dok ankete konzervativcima obećavaju premoćnu pobjedu na parlamentarnim izborima, rezultati izbora u četvrtak mogli bi biti prvi pokazatelj promjena raspoloženja birača prije 8. lipnja.
----------------------------------------------------------------
Turskim državljanima koji žive u Njemačkoj i u Austriji neće biti dopušteno glasati na turskom referendumu o ponovnom uvođenju smrtne kazne, rekli su u petak dužnosnici te dvije države.
"Politički je nezamislivo da se složimo s glasanjem o stvari koja je protivna našem ustavu i europskim vrijednostima", rekao je Steffen Seibert, glasnogovornik kancelarke Angele Merkel na konferenciji za novinare.
"Želi li druga zemlja provesti izbore ili glasanje u svojim veleposlanstvima ili konzulatima ovdje u Njemačkoj, za to mora imati odobrenje", rekao je Seibert.
Oko 1,4 milijuna turskih državljana u Njemačkoj ima pravo glasati na turskim izborima.
Oko polovica tog broja sudjelovala je na nedavnom referendumu o širenju ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.
Martin Schulz, novi čelnik socijalnih demokrata koji se planira natjecati s kancelarkom Merkel na izborima 24. rujna, rekao je ranije da bi dopuštenje Turcima da glasaju o smrtnoj kazni bilo nespojivo s "našim vrijednostima i našim ustavom".
Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz poručio je također u petak da Austrija neće dopustiti da se na njezinu teritoriju provede referendum o uvođenju smrtne kazne, javila je APA.
"Taj referendum neće biti moguće provesti u Austriji", rekao je Kurz koji je pojasnio da je to moguće zahvaljujući međunarodnom pravu koje državi daje mogućnost da u skladu sa svojim teritorijalnim suverenitetom zabrani održavanje stranih referenduma na svojem državnom teritoriju.
Erdogan je u više navrata ponovio da planira prepustiti turskom narodu odluku o tome želi li ponovno uvođenje smrtne kazne u svojoj zemlji.
Takav bi potez okončao turske pregovore o priključenju Europskoj uniji. EU ne dopušta smrtnu kaznu, tako da bi njezino uvođenje Turskoj automatski onemogućilo ulazak u blok.
-------------------------------------------------------
Rusija i Iran, saveznici sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, te Turska koja podržava umjerene pobunjenike, usvojili su u četvrtak u Astani ruski plan o uspostavi sigurnih zona u Siriji kako bi se u više regija uspostavio trajni prekid vatre.
Šefovi izaslanstava triju zemalja, pokroviteljica mirovnih pregovora u Astani, potpisali su "memorandum o uspostavi zona bez nasilja u Siriji", kazao je kazahstanski ministar vanjskih poslova Kairat Abdrakhmanov nakon završetka pregovora.
AFP prenosi da bi se "zone za deeskalaciju", kako ih se naziva u dokumentu, trebale uspostaviti na području pod kontrolom pobunjenika u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib, u dijelovima pokrajine Homs na jugu i oporbenoj enklavi Istočna Ghouta, nedaleko od Damaska.
Sporazum, međutim, tijekom dvodnevnih pregovora nisu potpisali niti izaslanik režima u Damasku, niti pobunjenici nazočni u Astani. Sporazum također nije jednoglasno usvojen jer je član izaslanstva pobunjenika prosvjedovao zbog potpisa Irana na taj dokument te je napustio pregovore.
Sirijska oružana oporba je stoga odmah priopćila da ne može prihvatiti uspostavu sigurnih zona u Siriji jer to predstavlja prijetnju teritorijalnom integritetu zemlje.
"Želimo da Sirija zadrži svoj integritet", kazao je oporbeni izaslanik Osama Abu Zaid. "Mi smo protiv podjele Sirije (...) nismo strana u tom sporazumu i naravno da ga nikada nećemo podržati sve dok je jedan od jamaca Iran", istaknuo je Zaid.
Također je kazao da postoji "golemi jaz" između ruskih obećanja i djela.
Abdrakhmanov je kratko rekao da su "sudionici pregovora u Astani u posljednja dva dana razmotrili provedbu sporazuma o prekidu vatre i obustavu vojnih operacija".

Sport

Prošlog vikenda Ekipa stolnoteniskog kluba Lučica sudjelovala je na završnom dijelu natjecanja druge stolnoteniske lige,dalmatinska regija.
Završnica natjecanja se odigravala u Splitu,U konkurenciji četrnaest klubova od Zadra do Dubrovnika. Ekipa Stk Lučica zauzela je treće mjesto.
Prije nekoliko godina kad smo se prvi put uključili u ligu krenuli smo od začelja ali uz konstantni rad naši dečki su napravili veliki napredak što je u konačnici rezultiralo trećim mjestom u Dalmaciji.
Ekipu STK Lučica čine Antonio Franulović,Deni Berković,Nikola Žuvela,Ivan Šeparović i Marko Matas.
--------------------------------------------------------------------------------
Mrak zaustavio Konjuh u četvrtfinalu Praga
Četvrtfinalni susret na WTA turniru tenisačica u Pragu između Ane Konjuh i Latvijke Jelene Ostapenko prekinut je u četvrtak zbog mraka pri rezultatu 6:3, 4:6 i 1:1.
Konjuh je osvojila prvi set iako je gubila s 2:3, no potom je osvojila četiri gema zaredom oduzevši dva puta servis Ostapenko. Odličnu seriju 19-godišnja Dubrovčanka nastavila je i početkom drugog seta, u kojemu je povela 2:0, ali tada je zastala što je njezina vršnjakinja iz Latvije iskoristila za povratak u dvoboj. Kod vodstva Ostapenko od 5:4 u drugom setu Konjuh je imala dvije prilike za izjednačenje na 5:5 na svom servisu. Nakon što ih nije iskoristila, Latvijka je uspjela realizirati svoju prvu set-loptu.
U maratonskom drugom gemu trećeg seta Konjuh je spasila break-loptu Ostapenko. Nakon što je uspjela realizirati svoju četvrtu priliku za 1:1 odlučeno je kako će se susret prekinuti i nastaviti u petak.
Pobjednica susreta Konjuh - Ostapenko u petak će u polufinalu igrati protiv Čehinje Kristyne Pliškove.

Vremenska prognoza za sutra, subotu, 6. 5. 2017.

Djelomice, ponegdje i pretežno sunčano. Ujutro u unutrašnjosti mjestimice magla. Od sredine dana porast naoblake sa zapada, potom poslijepodne kiša i grmljavina, najprije na sjevernom Jadranu, a navečer i u noći i drugdje. Vjetar u prvome dijelu dana slab i umjeren sjeverozapadni, poslijepodne jugozapadni, na Jadranu i jugo. Najniža jutarnja temperatura između 5 i 10, u gorju malo niža, a na Jadranu od 9 do 14. Najviša dnevna većinom između 18 i 23 °C.

Read 266 times