Srijeda, 12 Travanj 2017 20:02

Kronika dana, srijeda, 12. 04. 2017 Featured

Written by Radio M 90,1 MHz
Rate this item
(0 votes)

Mađarski predsjednik Janoš Ader doputovao je u dvodnevni uzvratni službeni posjet Hrvatskoj na poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, priopćio je Ured predsjednice.

Aderu je priređen svečani doček u Uredu predsjednice Republike Hrvatske, a nakon susreta dvoje predsjednika predviđen je bilateralni sastanak službenih izaslanstava Hrvatske i Mađarske.
Mađarski predsjednik održat će sastanak i s premijerom Andrejom Plenkovićem te položiti vijenac kod spomenika Glas hrvatske žrtve Zid boli na Gradskom groblju Mirogoj.
Drugog dana službenog posjeta, u četvrtak, predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Ader otvorit će u Mađarskom institutu u Zagrebu gostujuću izložbu u povodu obljetnice i proglašenja Godine svetoga Ladislava, stoji u priopćenju.
------------------------------------------------------------------------------------
Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak najavio je da će još ovoga tjedna plaće biti isplaćene. Doznaje se da su manjim poljoprivrednim dobavljačima počele isplate duga.
U Krašu će se u 17.30 održati sastanak dobavljača, a tijekom cijeloga dana u sjedištu Agrokora vodit će se razgovori s predstavnicima banaka i zaposlenicima. Redovito obraćanje novinarima o poduzetim koracima je izvanredni povjerenik Ramljak iznijet će u 16 sati.
------------------------------------------------------------------------------------
Europarlamentarac Tonino Picula je govorio je o uredbi za kontrolu na granicama koja je izazvala velike gužve posljednjih dana, ali osvrnuo se i na temu Agrokora.
Slovenija je najavila da je samo privremeno suspendirala nova pravila na granici, ali ih namjerava vratiti. Je li sada riječ o bilateralnom problemu u odnosima Hrvatske i Slovenije ili postoji ozbiljan problem sa samim pravilima i EK?
Problemi koji su se pojavili brinu one koji prelaze granicu. Činjenica je da su postojeći sigurnosni mehanizmi pokazali svoje slabosti serijom terorističkih napada. Najveći problem je veliki manjak dijeljenja informacija. Nedopustivo je kretanje napadača bez kontrole ili zaustavljanja. U tom pogledu Uredbe za kontrolu mogu biti dobra nadopuna, ali samo ako se osiguraju adekvatni kapaciteti. Pokazalo se da nisu postojali dovoljni kapaciteti za primjenu i to se pokazalo kao problem. Sada je pravo pitanje kako će Hrvatska, i ne samo ona, argumentriati pred EK ovaj slučaj i hoće li EK uzeti te prigovore pa Uredbu do daljnjega derogirati ili je popraviti.
Grčka je suspendirala strogu kontrolu na šest mjeseci, Finska je suočena s posljedicma takve uredbe pa je odredila neke granice gdje će se temeljito provjeravati dokumeti. Što se tiče Hrvatske i Slovenije pokazat će se hoće li Slovenija podržati Hrvatksu pred Komisijom kako bi se ljudima omogućio lakši prelazak granice ili će se pokazati sumnje u ponašanje Hrvatske. Ova uredba će bti lakmus papir i za bilateralne odnose
Hrvatska vlada i njezini članovi koji su bili na Vijeću, su dali suglasnost za tu Uredbu, ali su upozoravali da sadašnja razina tehnoloških mogućnosti je oskudna pa bi moglo doći do problema za blagdane ili u sezoni. Hrvatska je dala zeleno svjetlo za takvu uredbu, ali sada mora zatražiti ili derogaciju ili potpunu odgodu dok se ne popravi.
Žao mi je da se nisu poslušale neke sugestije EP-a da se iz takve sustavne kontrole izuzmu ekskurzije ili putovanja ljudi koji ne mogu bit predmet neke posebne sumnje i moja pozicija je ta da se zalažem za neka drugačija rješenja.
Zakon nije definitivno usuglašen s Komisijom i to može bit problem. O njemu nitko ne govori na način da ga se stavi pod lupu Komisije, ali moramo znati da postoje određeni mehanizmi kojima Komisija to može napraviti. Istrage koje Komisija može provoditi znaju trajati godinama. Bio je tu i ministar Marić i nije se povela neka rasprava oko slučaja Agrokor koji se tada tek pojavio, a i zakona još nije bilo. Ako se povede računa o primjeni ovog zakona javit će se neki koji bi mogli zatražiti pravorijek Komisije.
Agrokor nije prva kompanija koja je zapala u poteškoće i različite države su na razne načine to sanirale. Bilo je to u Italiji, Njemačkoj i rješavane su uglavnom na način da je izazvana pozornost javnosti i nije EK uvijek reagirala.
------------------------------------------------------------------------------------
Velikim gužvama na granici i višesatnim čekanjima svjedočili smo u petak i subotu, zbog novih pravila za prelazak granice i strože kontrole svih putnika, uključujući građane Europske unije.
Nakon što je uočena slaba protočnost prometa, reagirali su premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. U dogovoru s Bruxellesom privremeno su obustavljene detaljne provjere na graničnim prijelazima prema Sloveniji i Mađarskoj.
Rješenje problema se traži, a nove gužve moguće su već ovih dana uoči Uskrsa.
Naši zastupnici u Europskom parlamentu, na inicijativu Dubravke Šuice, večeras su uputili apel da se problem na granici riješi, posebno zbog uskrsnih blagdana, turističke sezone i gospodarstva.
U razgovoru za Dnevnik 3 Dubravka Šuica je rekla kako su apel potpisali i slovenski europarlamentarci te da je poslijepodne u Komisiji održan i radni sastanak o problemima gužvi na granicama.
Svjesni smo problema s terorizmom, ali mi moramo prvenstveno misliti na hrvatske nacionalne interese. Morali smo pomoći Vladi u njenim nastojanjima da se neke odluke Europske komisije revidiraju, istaknula je.
Izvijestila je kako je Europska komisija za sutra najavila sastanak stručnjaka na kojem će se raspravljati o provedbi uredbe o sustavnoj kontroli na granicama i poteškoćama koje se pri tome pojavljuju. Vjeruje da je ovaj problem rješiv.
Šuica je na kraju zaključila da je šengenski režim Dubrovnik učinio otokom.
------------------------------------------------------------------------------------
Svi Agrokorovi dobavljači od jutros su nastavili s isporukom robe Konzumu. Vladin izvanredni povjerenik Ante Ramljak cijeli dan razgovarao je s bankarima, dobavljačima, ali i direktorima operativnih kompanija iz sastava koncerna. Istodobno, Antonio Alvarez je otišao iz Hrvatske, dok je dio njegovih savjetnika ostao.
Ante Ramljak obratio se javnosti te rekao kako su zadnji financijski izvještaji bili su iz rujna 2016. i da se u njih ne može pouzdati pa stoga ni reći točno stanje. Rekao je kako je telefonski razgovarao sa svim direktorima uprava u regiji. Svi su porezi u tim državama plaćeni i ispunjene su sve obveze. U tim kompanijama ne bi trebalo biti problema, dodao je. Rekao je da je danas pozvao tri međunarodne kompanije za restrukturiranje koje će se predstaviti u Zagrebu, a angažiran je i tim domaćih stručnjaka.
Najavio je da će do petka biti isplaćene plaće radnicima. Do sutra navečer trebali bismo imati dokumentaciju za kredit do 150 milijuna eura, rekao je. Obećao je i da će pred Uskrs u Konzumu biti svježeg mesa.
Ne zabrinjava ga Moody'sovo smanjenje rejtinga Agrokoru, kao ni pad dionica Agrokora na burzi. Mercator je vrlo važna kompanija u sustavu koncerna, kazao je i demantirao napise medija da Agrokor povlači novce iz Mercatora. Najavio je da će u petak biti održan sastanak NO-a na temu odnosi Mercatora i Agrokor grupe.
Kako se doznaje, u savjetničkom timu Ramljaka su Marko Delić i Branimir Bricel iz tvrtke Alter Capital, Tomislav Matić iz Texo Managementa, za pravna pitanja angažiran je odvjetnički ured Šavorić i partneri, potom Kristina Laco iz Komunikacijskog ureda Colić, Laco i partneri, a iz samog Agrokora tu su Vladimir Bošnjak, Luka Cvitan i Anja Linić.
------------------------------------------------------------------------------------
Zbog slučaja Agrokor, koji se nametnuo kao glavna tema u predizborno vrijeme, ne stišavaju se politička prepucavanja.
Šef SDP-a Davor Bernardić iz Šibenika je ponovno prozvao Vladu da je primjenom zakona Lex Agrokor sudbinu Hrvatske vezala uz tu tvrtku.
Iz Osijeka premijer Andrej Plenković poručio je da se imenovanjem povjerenika situacija smiruje i ponavlja da je to bio jedini mogući put za Vladu. Mislim da je to u ovom trenutku jedino ispravno što je država mogla, morala i trebala napraviti. Preuzeli smo vodstvo i odgovornost. Ja čvrsto stojim iza svih poteza koje smo dosad napravili, rekao je.
Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić u Zagrebu pak poziva oporbu na odgovornost jer proteklih dana, kaže, glasni su oni koji poluinformacijama promoviraju svoje političke interese.
Pristup koji je ovom problemu pokazao SDP je apsolutno daleko ispod ugleda stranke kao što je SDP, koja je dva puta vodila Hrvatsku, izjavila je Dalić.
SDP i dalje traži da ministar Zdravko Marić odstupi. Ministar financija koji u osjetljivoj situaciji za Hrvatsku ne može obnašati dužnost ministra financija ne može biti ministar financija. A što se tiče izuzimanja - iz ove vlade se svaki dan izuzme netko samo čekamo da se izuzme i premijer Plenković, rekao je Bernardić.
Zdravko Marić odgovara - kad SDP u Saboru pokrene pitanje povjerenja spremno će odgovoriti na sva pitanja. A od jučer više nije kao ministar financija isključen iz odluka o Agrokoru.
Iz Metkovića, Božo Petrov pak odgovara na sinoćnju poruku premijera Plenkovića da nikome, pa ni ministrima, neće dopustiti da se policijska istraga iskorištava u političke svrhe. I kao građanin, kao i svi drugi građani Republike Hrvatske, i kao predsjednik Sabora smatram da se treba upotpunosti istražiti sve oko Agrokora. Kad će to biti? Neka se djeluje u trenutku kad za to postoje elementi ako se vidi da su počinjena kaznena djela, rekao je Petrov.
------------------------------------------------------------------------------------
Čelnik Mosta i predsjednik Hrvatskog sabor Božo Petrov izjavio je kako smatra da bi hrvatske kompanije trebale sudjelovati u kupnji Agrokorovih tvrtki kada izađu na tržište. Ne jedan gigant već niz jakih hrvatskih kompanija. Ako tako postavimo pravila, udaramo zdrave temelje ekonomiji i tržišnu utakmicu, kazao je Petrov u Metkoviću.
Dodao je i da vladin povjerenik Ante Ramljak ima podršku Mosta, te da od njega očekuje transparentnost i kooperativnost.
Bez uplitanja Vlade, smatra Petrov, Ivica Todorić bi dalje mogao licitirati oko Agrokora zbog čega bi gospodarski sustav nastavio biti u agoniji, a upitna bi bila i sudbina drugih velikih tvrtki poput Kraša ili Vindije. U drugoj fazi, kazao je, slijedi restrukturiranje Agrokora u cilju da prva sredstva koja dođu posluže za isplatu od najmanjih do najvećih dobavljača.
Todorić jest vlasnik, ali dugovi premašuju vrijednost tvrtke, dakle, on nije vlasnik, ustvrdio je Petrov.
Odbacio je kritike da Most koristi represivni aparat u predizbornoj kampanji, naglasivši da istrage moraju biti neovisne bez obzira na vrijeme. Kao građanin i predsjednik Sabora smatram da se treba istražiti jesu li počinjena kaznena djela. Sasvim je nebitno vrijeme, istaknuo je.
Potvrdio je da će Hrvatski sabor idući tjedan raspravljati o dodatnom skidanju imuniteta Tomislavu Sauchi, kojeg se sumnjiči u aferi s putnim nalozima "Dnevnice". Na novinarski upit kada će se početi isplaćivati dnevnice putem računa kazao je da je u tijeku informatizacija Sabora i pilot projekt nakon čega će se povezati sve saborske službe.
------------------------------------------------------------------------------------
Sjedinjene Države hrvatski narod uvijek je gledao sa simpatijama i nadama, a one danas na Hrvatsku gledaju kao na sidro stabilnosti u ovom dijelu Europe, istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svečanom obilježavanju 25. godišnjice uspostave hrvatsko-američkih diplomatskih odnosa.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u govoru uoči svečanog koncerta u Studiju Bajsić Hrvatske radiotelevizije osvrnula se na zajedničku povijest dviju država, od Dubrovačke Republike koja je prva priznala SAD, hrvatskog iseljeništva preko Atlantika u 19. i 20. stoljeću, do američke potpore hrvatskoj borbi za nezavisnost i članstvo u Ujedinjenim narodima, savezu NATO te Europskoj uniji.
Danas stojimo pred novim političkim i sigurnosnim izazovima i želim naglasiti kako Hrvatska, kao vjerodostojni partner i saveznik SAD-a, visoko vrednuje transatlantsko savezništvo te svoj međunarodni angažman vidi u snažnijoj srednjoeuropskoj suradnji kao vitalnom dijelu konačne europske konsolidacije, naglasila je predsjednica.
Hrvatska je čvrsto opredijeljena ustrajno pridonositi tome da ovaj dio Europe, koji je stoljećima bio obilježen ratom, u budućnosti postane područje trajnog mira i suradnje, rekla je. Predsjednica je govorila pred uzvanicima iz političkog, diplomatskog i poslovnog svijeta među kojima su bili i prvi američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith, te ministar obrane Damir Krstičević i ministar europskih i vanjskih poslova Davor Ivo Stier.
Izrazila je uvjerenje da će SAD uložiti svoj autoritet u nalaženju političkog dogovora kojim će se osigurati trajni mir i napredak susjedne Bosne i Hercegovine, te nastavak njezina euroatlantskog puta koji i Hrvatska podržava.
Dotaknula se i srednjoeuropske inicijative Triju mora koju vidi kao ogromnu mogućnost suradnje za transatlantsku i europsku korist. Uvjerena sam da američka politika u Hrvatskoj vidi sidro stabilnosti u ovom dijelu Europe, zaključila je hrvatska predsjednica.
Američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes u svom je obraćanju rekla da dvije države danas rade na zajedničkoj sigurnosti, blagostanju i vrijednostima, te da nema svaki veleposlanik privilegij raditi s partnerom poput Hrvatske u promicanju takve pozitivne politike.
Obljetnica je proslavljena koncertom klape Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj, te koncertom sastava Flagship američke ratne mornarice.
------------------------------------------------------------------------------------
Odvjetnica i supruga SDP-ovog zastupnika Tomislava Sauche, Ivana Saucha, najavila je da će dati izjavu pred Općinskim sudom u Selskoj ulici.
Ivana Saucha će vrlo otvoreno pričati o najnovijem razvoju događaja u slučaju Tomislava Sauche.
Uskok, podsjetimo, Sauchu tereti za nova nedjela u aferi Dnevnice i traži ponovno skidanje njegovog saborskog imuniteta.
Iz novog zahtjeva za skidanjem zastupničkog imuniteta Tomislavu Sauchi proizlazi da je predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića, osim sumnji zbog kojih mu je već skinut imunitet, odgovoran za još dva slučaja zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave u kojima mu je pomagala ili ga je na njih poticala Sandra Zeljko.
Državno odvjetništvo jučer je zatražilo od saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva dodatno ukidanje imuniteta za saborskog zastupnika Tomislava Sauchu u aferi "Dnevnice".
Kako se može neslužbeno čuti, Sauchi se na teret stavlja kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava, a istraga se širi i na Sandru Zeljko, dosadašnju ključnu svjedokinju i tajnicu u uredu premijera. O aferi "Dnevnice" u Studiju 4 govorio je odvjetnik Veljko Miljević.
Naveo je kako ga nije iznenadio "ovakav razvoj situacije", odnosno dodatno ukidanje imuniteta za saborskog zastupnika Tomislava Sauchu nakon što mu je u veljači imunitet ukinut zbog optužbi za lažiranje 117 putnih naloga za navodna putovanja bivših posebnih savjetnika premijera Zorana Milanovića, a na kojima oni nisu bili.
"Kvaka u ovom dodatnom ukidanju imuniteta je u Članku 28 poslovnika o radu Sabora", napomenuo je Miljević te dodao kako u njemu postoji odredba o različitim oblicima ukidanja imuniteta. "Sada nije zatraženo ukidanje imuniteta za stavljanje u pritvor, već samo za pokretanje kaznenog progona", objasnio je.
Nakon što se istraga proširila i na tajnicu Zeljko, rekao je da to ukazuje i na njezinu upućenost u cijelu situaciju. Naveo je kako istraga može trajati do šest mjeseci. "Ovo je još početno razdoblje formalnog kaznenog postupka", dodao je.
--------------------------------------------------------------------------------
U Vinkovcima je poslijepodne uhićen vlasnik tvrtke Amarilis Željko Alerić, i to u sklopu velike akcije policijskog Uskoka u kojoj se nekoliko osoba sumnjiči za gospodarski kriminal i porezne prijevare.
Policija je upala i u prostor tvrtke Cezareja u Nijemcima. Obje tvrtke bave se otkupom poljoprivrednih proizvoda.
Službenih informacija o akciji i ostalim umiješanim tvrtkama zasad nema. Neslužbeno se spominje šteta za državni proračun od nekoliko desetaka milijuna kuna.

Županija

Javnozdravstvena i humanitarna akcija "Omiljeni cvijet Ane Rukavine", u organizaciji Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske za Zakladu Ana Rukavina održala se 8. travnja i u Veloj Luci u organizaciji Foruma žena SDP-a Vele Luke.
Prikupljeno je 2.142,10 kn za Zakladu Ana Rukavina i sustav dobrovoljnog darivanja koštane srži.
Doniranjem novca danas mještani Vele Luke pomogli su Zakladi Ana Rukavina da svojim radom doprinese razvoju Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i radu Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina, kao i promicanju i poticanju mladih stručnjaka na području hematologije i drugih srodnih specijalizacija.
------------------------------------------------------------------------------------
Ovoga utorka, 11. 4. je s početkom u 18,30 u konferencijskoj sali hotela Korkyra u Veloj Luci održana besplatna radionica za privatne iznajmljivače i one koji to tek planiraju postati. Edukaciju u trajanju od 90-tak minuta vodila je gđa. Anamarija Cicarelli, voditeljica Savjetovališta za obiteljski smještaj „Interligo“ i autorica nekoliko knjiga o obiteljskom smještaju.
Teme predavanja bile su:
-novosti u administraciji obiteljskog smještaja
-kako oglašavati i biti uspješan na portalima za oglašavanje
-kako odabrati najbolji kanal oglašavanja, te ostale teme vezane za privatni smještaj.
U sklopu edukacije održana je i prezentacija časopisa Apartman Plus, specijaliziranog za pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu.

Svijet

Guverner Floride Rick Scott u utorak je proglasio izvanredno stanje zbog više od stotinu šumskih požara nakon što je izgorjelo više od 8000 hektara u toj državi na jugoistoku Sjedinjenih Država.
"Dolaskom sve toplijeg vremena bit će sve gore i ključno je poduzeti sve moguće mjere kako bismo bili spremni", naglasio je Rick Scott u priopćenju.
Izvanredno stanje koje guverner proglasio omogućit će mu prikupljanje specijalnih fondova za borbu protiv požara.
Prema navodima lokalnih vlasti, 105 požara trenutačno je aktivno na Floridi, od kojih 23 zahvaćaju svaki više od 40 hektara.
Od siječnja je u požarima izgorjelo oko 28.000 hektara u toj državi. U prvom tromjesečju je zahvaćena površina 250 posto veća nego ona koja je izgorjela na Floridi u istome razdoblju 2016.
Meteorolozi predviđaju da će sljedeći mjeseci biti topliji i suhlji od uobičajenih na Floridi, što izaziva strahovanja od većeg broja požara.
------------------------------------------------------------------------------------
Policija u Dortmundu je u blizini napada na autobus s igračima Borussije Dortmund u utorak pronašla pismo u kojem se preuzima odgovornost za napad ali odbija iznijeti pojedinosti o sadržaju pisma za sada još uvijek ne polazeći od toga da je riječ o terorističkom napadu, priopćeno je kasno uvečer na izvanrednoj konferenciji za tisak u Dortmundu.
Tvrdnju je potvrdila državna odvjetnica Sandra Luecke na konferenciji za tisak. Ona je u interesu istrage odbila iznijeti pojedinosti sadržaja tog pisma.
------------------------------------------------------------------------------------
Stranka Marine Le Pen, predsjedničke kandidatkinje Nacionalne fronte, nema saveznika na francuskoj političkoj sceni, ali je na posljednjim izborima za Europski parlament postala najjača francuska opcija u Bruxellesu. Arhitekti današnje Europe zbog nje odavno imaju glavobolju.
Jutro nakon trijumfalnog ulaska u Elizejsku palaču, obećava, objavit će raspisivanje referenduma o ostanku Francuske u Europskoj uniji. Šest mjeseci voljna je pregovarati o povratku za nju četiri najvažnija nacionalna suvereniteta - teritorijalnom, ekonomskom, zakonodavnom i monetarnom.
"Ako mi Unija kaže: u redu - vjerujem da neću biti sama u tim pregovorima, ima i drugih koji će tu vidjeti svoju korist – vratit ćemo te suverenitete, transformirat ćemo EU u savez nacija i suradnje, tada ću reći Francuzima - Možemo ostati u novom političkom sustavu", istaknula je.
Ne bude li po njezinom, pozvat će narod na napuštanje Europske unije. Ako je Francuzi ne budu htjeli poslušati, obećava, odstupit će s funkcije. Nebrojeno puta poručila je kako želi da Francuska bude prava država, a ne samo regija Europske unije. Namjerava, kaže, osloboditi svoju zemlju tiranije EU-a.
"Europska unija upravo ubija Europu. Ja jesam Europljanka, ali nadasve i prvo – ja sam Francuskinja!", naglasila je.
"U Francuskoj Nacionalna fronta preispituje profitiraju li poljoprivrednici od zajedničke europske politike. Povratak franku znači značajno smanjenje kupovne moći za najsiromašnije Francuze. S izlaskom iz Schengena i EU-a nestaje sva paneuropska suradnja protiv terorizma. To dovode u pitanje", ističe francuski premijer Bernard Cazeneuve.
Za Marine Le Pen ekonomska globalizacija i islamski fundamentalizam dva su najveća totalitarizma. Skore zbore naziva sljedećim korakom u globalnoj pobuni naroda. U Emanuela Macrona i Françoisa Fillona upire prstom kao u igrače globalnoga kapitala.
"Ne preispituju nijedan suverenitet prenesen na Europsku uniju. Žele superSchengen tj. nastavak otvorenih granica, da EU nastavi s integracijom za koju svatko zna da šteti i smanjuje suverenitet francuskog naroda. Europski superministar ekonomije, europski proračun, europski porez. Sve to udaljava nas od vizije generala De Gaullea", smatra Le Pen.
Zagovornica je Pete Republike, ali želi promjene francuskog Ustava. Na referendumu inzistira, jer moć odlučivanja treba vratiti građanima. U drugoj velikoj predizbornoj debati Emanuel Macron njezine je nacionalističke prijedloge ocijenio uvertirom u ekonomski rat, poručivši da govori iste laži koje je njezin otac iznosio punih 40 godina.
"Ako nemamo suverenitet (monetarni, ekonomski, proračunski, zakonodavni, teritorijalni), nismo slobodan narod. Tada ne mogu donositi odluke koje će mi omogućiti da spasim našu ekonomiju, zaštitim naš identitet, da zaštitim našu sigurnost. Podsjećam vas da je dio terorista ušao u Francusku preko porozne, gotovo nepostojeće granice i posijao smrt", istaknula je.
U 2016. Francuska je zaprimila više od 85 tisuća zahtjeva za azil, od toga više od 5800 iz Sirije. To je mnogo manje u odnosu na Njemačku. Ali ikona francuske krajnje desnice zgrožena je činjenicom da se trenutačno u zemlju godišnje useljava 40 tisuća osoba više nego što iseljava. U slučaju izbornog trijumfa, planira taj broj smanjiti na 10 tisuća godišnje.
"To su svi oni koji dolaze u Francusku pronaći Eldorado. To više ne postoji. Dužna sam to reći. Jer danas je u Francuskoj sedam milijuna nezaposlenih, 9 milijuna siromašnih. Francuska se više ne može brinuti o svim siromašnima svijeta", naglasila je Le Pen.
"U Francuskoj nema povećanja imigracije. To je laž. Ali Marine Le Pen ponavlja tu laž svaki dan", ističe premijer Cazeneuve.
Zatvaranje granica i deportacija useljenika, to je dio njezine agende. Za Marine Le Pen imigranti su oni koji kradu francuski identitet, otimaju Francuzima posao i povećavaju opasnost od terorizma. Zatvarala bi islamske centre i mjesta za molitve, a klanjanje muslimana na ulicama francuskih gradova usporedila je s nacističkom okupacijom Francuske.
"Privrženost naciji puno govori o osobi. To mora biti prioritet. Ako se prije osjećate Muslimanom nego Francuzom, vjerujem da niste shvatili što je zapravo francuski identitet. Što je Republika. Nedjeljiva, laička, demokratska, socijalna", naglašava Le Pen.
Sve do sredine 80-ih bez pristupa televizijskim ekranima, Nacionalna fronta bila je prva francuska stranka koja je '96. pokrenula svoju internetsku stranicu. Jedino tako mogli su, naime, široj javnosti nametnuti svoje ideje. Dugoročno ulaganje u društvene mreže itekako se isplatilo. U ovoj kampanji birači Marine Le Pen pokrivaju oko trećinu medijskog prostora na Facebooku i Twitteru.

Sport

Hrvatska vaterpolska reprezentacija izborila je plasman na Superfinale Svjetske lige u Moskvi nakon što je u susretu posljednjeg, 6. kola skupine B u Šibeniku pobijedila Nizozemsku 17:7 (3:1, 2:1, 6:2, 6:3) i potvrdila prvo mjesto u skupini.
Odabranici izbornika Ivice Tucka su uoči zadnjeg kola držali vodeću poziciju na ljestvici s 12 bodova koliko je imala i Grčka. Međutim, hrvatskim vaterpolistima je zbog boljeg međusobnog skora od Grčke za potvrdu 'jedinice' bila dovoljna pobjeda protiv Nizozemaca.
Izbornik je za šibenski dvoboj izostavio Luku Bukića, Sandra Sukna, Andru Bušlja, Ivana Marcelića i Xavija Garciju. No, i bez njih pitanje pobjednika niti jednog trenutka nije bilo upitno.
Hrvatsku je do uvjerljive pobjede predvodio Anđelo Šetka s tri gola, dok su po dva pogotka postigli Luka Lončar, Maro Joković, Antonio Petković, Andrija Bašić, Ivan Domagoj Zović i Ante Vukičević. U suparničkim redovima po dva gola postigli su Robin Lindhout i Harmen Jorn Muller.
Završnica Svjetske lige održat će se u Moskvi od 20. do 25. lipnja.
Dodajmo kako je Hrvatski vaterpolski savez (HVS) utakmicu na šibenskoj Crnici iskoristio kako bi obilježio desetu godišnjicu povijesnog hrvatskog svjetskog zlata iz Melbournea 2007. godine.
Gotovo cijela momčad (Frano Vićan, Damir Burić, Andro Bušlje, Zdeslav Vrdoljak, Aljoša Kunac, Maro Joković, Mile Smodlaka, Teo Đogaš, Pavo Marković, Samir Barać, Igor Hinić, Miho Bošković, Josip Pavić) predvođena Ratkom Rudićem našla se u Šibeniku.

Vremenska prognoza za sutra, četvrtak, 13. 4. 217.

Na Jadranu pretežno sunčano. U unutrašnjosti djelomice sunčano, a poslijepodne uz prolazno više oblaka ponegdje može pasti i malo kiše i to uglavnom u obliku lokalnih pljuskova. Vjetar većinom slab, na Jadranu mjestimice umjeren zapadni i jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura u unutrašnjosti od 5 do 10, na Jadranu između 10 i 15, a najviša dnevna uglavnom od 18 do 23 °C.

Read 317 times