Utorak, 11 Travanj 2017 20:00

Kronika dana, utorak, 11.04. 2017. Featured

Written by Radio M 90,1 MHz
Rate this item
(0 votes)

Načelnik Neuma Živko Matuško najavio je da će građani ove općine za dva tjedna blokirati granične prijelaze između BiH i Republike Hrvatske kako bi upozorili na iznimno otežanu prometnu komunikaciju nakon uspostave schegnenskog režima na granicama te je zatražio da se omogući prijelaz na dva malogranična prijelaza kako bi se smanjili problemi mještana.
U pismu koje je uputio vlastima Bosne i Hercegovine, Matuško je upozorio da je zbog uvođenja strožeg režima na granicama Europske unije, odnosno Hrvatske došlo do problema svakodnevne komunikacije kao što je odlazak djece u školu te da prijeti kaos za vrijeme turističke sezone.
Zatražio je da se svim građanima Neuma omogući prijelaz granice između BiH i RH na pograničnim prijelazima Radež-Vukov klanac i Duži Imotica, uz sadašnja dva u Kleku i Zaton Dolu. Ukoliko se u sljedećih petanest dana nadležne institucije ne oglase i ne poduzmu ništa, bit ćemo primorani blokirati prolaz kroz Neum na graničnim prijelazima sa strane BiH kao upozorenje. Prosvjed ćemo najaviti, napisao je Matuško u pismu institucijama vlasti u BiH, koje je dostavljeno i medijima.
Naveo je kako je ulaskom RH u EU iz godine u godinu problem tranzitnog prometa kroz Neum sve izraženiji pa su sve češći prometni čepovi kroz grad Neum kada nastane višesatni prometni kolaps. Problem je što su tada u kolapsu i sve gradske službe od hitne pomoći, vatrogasne službe, policije i ostalih. Samo pukom srećom do sada nije bilo slučajeva da zbog prometnog zastoja i nemogućnosti intervencije nisu stradale neke osobe ili nečija imovina, upozorava Matuško.
------------------------------------------------------------------------------------
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa održat će danas 174. sjednicu na kojoj će se donijeti odluke u predmetu guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića i predmetu zastupnice u Hrvatskom saboru Vesne Pusić.
Donijet će se odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu Jasne Omejec, predsjednice Ustavnog suda do 6. lipnja 2016., ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića, zastupnika u Hrvatskom saboru i ministra kulture do 19. listopada 2016. Zlatka Hasanbegovića, te zamjenice ministra kulture do 24. studenoga 2016. Ane Lederer.
Povjerenstvo će uskoro glasati o guverneru HNB-a, Borisu Vujčiću, kojemu prijeti moguća kazna od pet tisuća kuna zbog putovanja na konferenciju Unicredit banke.
-----------------------------------------------------------------------------------
Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor u utorak se nalaze na završnom prikazu međunarodne vojne vježbe „ŠTIT 17“ na vojnom poligonu „Rt Kamenjak“ kod Premanture kraj Pule.
------------------------------------------------------------------------------------
Izvanredni povjerenik Ante Ramljak preuzeo je upravljanje Agrokorom. Na primopredaji je bio i Ivica Todorić.
"Primopredaja je prošla u jednom izuzetno poslovnom ozračju razgovora oko prioriteta za kompaniju. Moj prioritet je da pokušam dogovoriti sve detalje oko financiranja s bankama za tekuću likvidnost. To je do praznika moj fokus i jedini prioritet, da se osiguraju plaće radnicima Agrokora i da se isplati dio potraživanja dobavljača prema ovoj kompaniji", rekao je Ante Ramljak na konferenciji za novinare. Za Antonija Alvareza III. rekao je kako će imati priliku dati svoju ponudu za restrukturiranje. Među ostalom konkurencijom odabrat ćemo najboljeg. Alvarez može biti savjetnik za restrukturiranje, ali i ne mora, dodao je.
Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić izjavila je kako vjeruje da će izvanredni povjerenik i uprava stabilizirati poslovanje Agrokora. "Ono što je cilj svih današnjih aktivnosti jest da se tijekom ovoga tjedna stabiliziraju sva plaćanja, da se posebno prema malim dobavljačima i u ovom preduskršnjem tjednu osiguramo da police Konzuma budu pune i da sustav Agrokora zajedno sa svojim zaposlenicima i dobavljačima može približiti i vratiti u normalnu razinu poslovanja", rekla je Dalić.
Ramljak na mjesto vladina povjerenika dolazi iz tvrtke Texo koja se bavi financijskim savjetovanjem. Prije toga bio je savjetnik ministra Čačića za energetiku. Radio je i sa Škegrom u njegovu Quaestus savjetovanju. Najduže se zadržao, 9 godina, u investicijskoj banci CAIB. A karijeru je počeo u lokalnoj brokerskoj kući. "Sve što je radio, radio je sa dvije bitne karakteristike,sa znanjem strukom, bez toga ne ide ali sa socijalnom inteligencijom". kaže Mladen Vedriš koji 1991. kao zapovjednik kriznog stožera grada Zagreba upoznaje Ramljaka koji se kao dragovoljac prijavio za odlazak u istočnu Slavoniju. "Pred Tonijem", kako ga zove, "ni sad nije nemoguća misija. Ja bih rekao da je to misija ne za kamikazu nego za komandosa", dodaje Vedriš. Riječi hvale ne štedi ni Borislav Škegro. Poručuje iz Amerike gdje se trenutačno nalazi da je Ramljak ozbiljan, odgovoran, kompetentan i hrabar, ali da nije njegov čovjek.
Podsjetimo, Ramljaka je za izvanrednog povjerenika jutros predložila Vlada, a Trgovački sud potvrdio je imenovanje i otvorio postupak izvanredne uprave nad Agrokorom. Ante Ramljak je financijski i gospodarski stručnjak nakon njegovog imenovanja premijer Andrej Plenković je s potpredsjednicom Martinom Dalić i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem održao sastanke s dobavljačima, a zatim i bankarima. Dogovoreno je da se podmiruju najprije dobavljači kojima je blokiran račun te da se dućani Konzuma napune robom. Šest banaka - kreditora Agrokora, spremno je dati novi kredit koji bi izvanrednom povjereniku omogućio da osigura normalno poslovanje - isplati dug dobavljačima i plaće zaposlenicima. Kredit će iznositi do 150 milijuna eura.
--------------------------------------------------------------------------------------
Mislim da smo na dobrom tragu da nađemo dugoročno održivi postupak financiranja Agrokora, poručio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković, ističući da su svi veliki dobavljači Agrokora, zatim HUP i HGK, Hrvatska poljoprivredna komora te banke čvrsto stali uz odluke njegove Vlade, doneseni zakon i proces restrukturiranja koji je u tijeku.
"Svi veliki dobavljači Agrokora - HUP i HGK i Hrvatska poljoprivredna komora čvrsto su stali uz odluke Vlade, čvrsto su stali uz naš zakon i uz ovaj restrukturirani proces. Isti takav osjećaj imao sam i nakon sastanka s predstavnicima šest ključnih banaka (Zagrebačka, Privredna, Erste, Raiffeisen te dvije ruske VTB i Sperbank), glavne banke koje su izložene prema Agrokoru s obzirom na iznose kredita koje su dale. Svi se oni oslanjaju na proces koji koordinira, vodi, usmjerava Vlada, žele participirati u pronalaženju rješenja, spremni su dati i proći sve potrebne procedure, kreditne odbore i odobrenja njihovih centrala, kako bi se Agrokoru doznačilo svježih 150 milijuna eura likvidnosti", izjavio je Plenković.
"Mislim da smo na dobrom tragu, a vjerujem da će na tome raditi i izvanredni povjerenik Ante Ramljak, da se nađe dugoročno održivi postupak financiranja Agrokora", istaknuo je premijer.
Ustvrdio je kako već činjenicom da je zakon stupio na snagu, da je došlo do deblokade Agrokora, da kompanija sada generira prihode, omogućuje poslovanje i bit će u stanju isplatiti plaće svojim zaposlenicima prije Uskrsa, moći će se od ovih sredstava doznačiti sredstva dobavljačima, poslana vrlo kvalitetna poruka solidarnosti među dobavljačima da upravo oni, koji su i samo blokirani, prvi dobiju sredstva.
Upitan kakav je njegov stav, odnosno očekuje li da će nakon ovog procesa Agrokor uspjeti ostati u sadašnjem volumenu te zadržati sva radna mjesta, ili će Vladin povjerenik Ramljak morati napraviti rezove kakve je javnost očekivala od Antonija Alvareza, šefa restrukturiranja Agrokora, Plenković je odgovorio kako je optimist.
"U ovom trenutku teško je reći kakav će biti krajnji rezultat procesa koji neće trajati jedan dan, jedan tjedan, jedan mjesec, on će trajati najmanje godinu dana. Ja sam optimist stoga što smatram da u okviru koncerna Agrokor postoji velik broj izuzetno kvalitetnih kompanija. Mislim da ovo podvlačenje crte danas, aktivacija zakona i imenovanje povjerenika, vrlo uredna kvalitetna primopredaja nama daje za pravo da se steklo jedno novo povjerenje svih dionika ovog procesa, pa i umirujuća poruka hrvatskoj javnosti. U tom trenutku kada postoji povjerenje, možemo graditi održivo restrukturiranje kompanije", poručio je.
Izrazio je uvjerenje da će svi dionici učiniti maksimum kako bi se sačuvala radna mjesta, da se vodi kvalitetno poslovanje. "I ono što je najbitnije - ovaj trenutak može biti i prekretnički i transformativni trenutak za funkcioniranje poslovanja između poslovnih subjekata u Hrvatskoj, da bude pouzdanije, da bude sukladno pravilima i da se ne dovode pojedini subjekti u ovisnički odnos ili neke vrste relacija koje im kasnije otežavaju položaj na tržištu", naglasio je premijer. "Ovo je prilika za jedno ozdravljenje načina poslovanja", dodao je.
------------------------------------------------------------------------------------
Dukat nastavlja isporučivati cjelokupni asortiman u trgovine Konzuma i redovno otkupljivati mlijeko od kooperanata, doznaje se u ponedjeljak iz Dukata.
Normalizacija poslovnih odnosa s Konzumom rezultat je uspostavljenog dijaloga i povjerenja između dobavljača i Vladinog povjerenika Ante Ramljaka koji se tijekom dana sastao s dobavljačima i bankama, kažu u Dukatu.
"Vjerujem kako je Vlada novim zakonskim okvirom omogućila stabilizaciju hrvatskog gospodarskog sustava u kojem će banke osigurati priljev novih financijskih sredstava, dok će mjeničnu izloženost dobavljača prema bankama tretirati kao dug sustava Agrokora", rekao je u ponedjeljak direktor Dukata Alen Fontana.
Dukat će i nadalje otkupljivati svo svježe mlijeko svojih kooperanata te preuzeto mlijeko redovno plaćati u ugovorenim rokovima kako je to bilo i do sada, kaže Fontana.
------------------------------------------------------------------------------------
Iz novog zahtjeva za skidanjem zastupničkog imuniteta Tomislavu Sauchi proizlazi da je predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića, osim sumnji zbog kojih mu je već skinut imunitet, odgovoran za još dva slučaja zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave u kojima mu je pomagala ili ga je na njih poticala Sandra Zeljko.
Kako se protiv zastupnika mogu voditi istrage samo za slučajeve koje odobri parlament glavni državni odvjetnik predložio je u pismu predsjedniku Sabora Boži Petrovu da se odobri zahtjev Uskoka čija je ravnateljica Tamara Laptoš zatražila ukidanje imuniteta na "nejavnoj sjednici", s obzirom da je "postupanje tijekom izvida tajno".
Uskok sumnja da je Saucha, uz ranije optužbe da je na štetu državnog proračuna pribavio imovinsku korist od preko 540 tisuća kuna i 1360 eura, Sandri Zeljko omogućio nepripadajući honorar od 4300 kuna za prekovremeni rad. Honorar je, po tvrdnjama tužiteljstva, uplaćen na ime tajnice u vladi Sunčice Batestin koja je novac potom prebacila na račun majke Sandre Zeljko. S obzirom da su na honorar plaćani doprinosi i ostala davanja proračun je, po tvrdnjama Uskoka, time oštećen za više od 8600 kuna.
Uskok tvrdi da je Saucha Sandri Zeljko odobrio honorar jer je zbog ovrha bila u teškoj financijskoj situaciji, a da su bili u dobrim odnosima potkrepljuju i tvrdnjom da ju je nakon odlaska s dužnosti zvao da s njim ode na novo radno mjesto.
U proširenju istrage Saucha i Zeljko osumnjičeni su i za isplatu akontacija za još osam fiktivnih dnevnica savjetnicima bivšeg premijera Milanovića u iznosu od 39.140 kuna. Uskok tvrdi da su taj novac "međusobno podijelili i zadržali za svoju korist".
Državno odvjetništvo o proširenju istrage do sada se nije službeno oglasilo, a potvrdili su tek da je saborskom Mandatno imunitetnom povjerenstvu (MIP) upućen zahtjev za dodatnim skidanjem imuniteta Sauchi, dosadašnjem jedinom osumnjičeniku u "aferi dnevnice".
Do odluke o zahtjevu za skidanjem Sauchinog imuniteta, koja bi prema neslužbenim informacijama mogla biti donesena u četvrtak, državno odvjetništvo najvjerojatnije neće objavljivati detalje o proširenju istrage u koju je uključena i Zeljko dosadašnja krunska svjedokinja, tajnica u uredima više premijera, koja je u Vladi radila sve do početka ožujka kada je otkriveno da su nezakonite isplate dnevnica nastavljene i nakon odlaska Sauche iz Banskih dvora.
Kada je početkom ožujka u javnost procurila informacija da je Zeljko ponovno pozvana na ispitivanje u Uskok u Banskim dvorima su objavili da je premještena na drugo radno mjesto u državnoj službi sukladno njezinim kvalifikacijama. Isti je anonimni izvor iz Vlade tada kazao i da je nakon što je početkom veljače pokrenuta istraga protiv Sauche premijer Andrej Plenković od dvojice najbližih suradnika usmenim nalogom zatražio da provedu diskretnu provjeru jesu li se nezakonite isplate dnevnice događale i nakon Milanovićeve Vlade.
Saucha je pak tvrdio da su nova saznanja u "aferi dnevnice" rezultat njegove istrage nakon koje je podnio prijavu protiv nepoznatog počinitelja za zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja isprava koja su se događala u 2016.

Županija

Javnozdravstvena i humanitarna akcija "Omiljeni cvijet Ane Rukavine", u organizaciji Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske za Zakladu Ana Rukavina održala se 8. travnja i u Veloj Luci u organizaciji Foruma žena SDP-a Vele Luke.
Prikupljeno je 2.142,10 kn za Zakladu Ana Rukavina i sustav dobrovoljnog darivanja koštane srži.
Doniranjem novca danas pomažete Zakladi Ana Rukavina da svojim radom doprinese razvoju Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i radu Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina, kao i promicanju i poticanju mladih stručnjaka na području hematologije i drugih srodnih specijalizacija.

Regija

Predsjednik SAD Donald Trump potpisao je Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, čime je okončana procedura njegove ratifikacije u SAD. Bijela kuća još nije zvanično objavila priopćenje o potpisivanju protokola.
Američki Senat prethodno je ratificirao protokol ogromnom većinom glasova senatora iz obe stranke – 97 se izjasnilo "za", dok su samo dvojica senatora, Rand Paul i Mike Lee, bili protiv.
Senatori su poslije davanja zelenog svjetla za članstvo Crne Gore u NATO-u ocijenili da će to ojačati Alijansu i istovremeno osnažiti demokraciju i nezavisnost Crne Gore.
Također su naveli da crnogorsko članstvo osnažiti američku nacionalnu sigurnost i poslati snažnu poruku Rusiji "koja pokušava da okupira susjede i mijenja međunarodni poredak".
Nakon što je predsjednik stavio potpis na ratificirani protokol o širenju saveza, ostaje da proceduru verifikacije okončaju još Nizozemska i Španjolska. Crnogorski zvaničnici očekuju da Crna Gora bude punopravna članica NATO-a već na samitu krajem maja u Bruxellesu.

Svijet

U eksploziji koja je u utorak potresla turski grad Diyarbakir po prvim je informacijama ozlijeđeno nekoliko ljudi, objavili su sigurnosni izvori.
U Diyarbakiru na turskom uglavnom kurdskom jugoistoku vidi se oblak sivog dima koji se diže nad zgradama, kazali su svjedoci.
Uzrok eksplozije zasad nije poznat.
Do eksplozije je došlo pet dana uoči referenduma na kojem si predsjednik Recep Tayyip Erdogan želi povećati ovlasti.
Hürriyet navodi da je ranjeno četvero ljudi i da se eksplozija dogodila blizu sjedišta interventne policije. Pozivajući se na Doğan News Agency, navode da je do eksplozije došlo tijekom popravka policijskog tenka.
-------------------------------------------------------------------------------
Zemlje juga EU-a koje su se okupile na sastanku u Madridu u ponedjeljak su razumljivim ocijenile američke napade u Siriji, izvedene nakon kemijskog napada 4. travnja u Kan Šejkunu, na sjeverozapadu zemlje.
"Napad Sjedinjenih Država na zračnu bazu u Siriji je imao razumljivu namjeru odvraćanja od programa i upotrebe kemijskog oružja i bio je ograničen na taj zadatak", rekli su zajedničkoj izjavi Francuska, Italija, Španjolska, Portugal, Grčka, Malta i Cipar na summitu u Madridu.
Deklaracija najoštrije osuđuje zračni napad kemijskim oružjem 4. travnja koji je izazvao američki odgovor.
Prema deklaraciji ponovno upotreba kemijskog oružja u Siriji, bilo da ga koristi režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada ili Islamska država, predstavlja ratni zločin.
Sedam zemalja ocjenjuje "da svi počinitelji kada ih se identificira moraju biti optuženi za kršenje međunarodnog prava i sankcionirani u okviru UN-a".
Te zemlje podsjećaju da nema vojnog rješenja sukoba u Siriji a jedino će političko rješenje jamčiti mir i stabilnost u Siriji i omogućiti poraz Islamske države i drugih terorističkih skupina.

Sport

Dva zlatna odličja …To je bilanca velolučkog 'Ošjaka' na 34. po redu Međunarodnoj regati 'Croatia Open 2017' održanoj proteklog vikenda u Zagrebu.
U iznimno jakoj konkurenciji veslačica i veslača iz 12 država i šest državnih juniorskih reprezentacija zlatom su se okitile sestre blizanke Josipa i Ivana Jurković. Sa dvije zlatne medalje u Velu Luku se vratila Josipa, a sa jednom Ivana.
Prvog dana Josipa i Ivana veslale su pojedinačno u skifu, Josipa je bila najbolja i osvojila zlato, dok je Ivani pripalo 4.mjesto.
Drugog pak dana natjecanja Ivana i Josipa veslale su zajedno u dublu i osvojile zlatnu medalju.
Kako nam je rekao njihov i glavni trener Veslačkog kluba 'Ošjak' Tino Dragojević , Josipa i Ivana idu na pripreme Juniorske reprezentacije Hrvatske koje će se početkom svibnja održati u Zagrebu. Potom ih čeka nastup na velikoj međunarodnoj regati u Minhenu, te nastup na Evropsko juniorskom prvenstvu u njemačkom Krefeldu 20. i 21.svibnja ove godine…
Za Josipu će to biti drugi put da će nastupiti na EP za juniorke. Prvi je put to bilo prije dvije godine u Češkoj kada je veslala u disciplini dvojac na pariće zajedno Marinom Kaić iz Medulina. Podsjetimo se na tom prvenstvu VK 'Ošjak' i Vela Luka imali su tada još dva svoja predstavnika, posadu dvojca na pariće Stipe Trojanovića i Teoa Padovan. Ivana Jurković će pak u Krefeldu imati svoje 'vatreno krštenje' na kontinentalnom prvenstvu u dresu sa nacionalnim obilježjima ' Lijepe naše'.
Na ovogodišnjem 'Croatia Open' pored Ivane i Josipe Jurković od 'ošjakovaca' uspješne nastupe upisali su i junior Antonio Šeparović i mlađi junior Antonio Burmas u skifu, te dvojac na pariće Vito Prižmić i Nikola Šeparović, koji su se također natjecali i pojedinačno u skifu.
------------------------------------------------------------------------------------
Hrvatski tenisači u utorak će saznati tko će im biti suparnik u rujanskim kvalifikacijama za Svjetsku skupinu Davis Cupa. Izvlačenje će se održati u 11 sati u Londonu, a Hrvatska će zahvaljujući dobrom plasmanu na rang listi reprezentacija imati status nositelja.
Na listi koja je objavljena u ponedjeljak 10. travnja Hrvatska je na petom mjestu, jednu poziciju lošije plasirana nego na prethodnom popisu, jer ju je zahvaljujući plasmanu u polufinale prestigla Belgija. Uz Hrvatsku, među nositeljima će biti Argentina, Njemačka, Češka, Švicarska, Japan, Rusija i Kanada, pa se te reprezentacije ne mogu sastati međusobno.
Potencijalni suparnici su tako Brazil, Kolumbija, Kazahstan, Indija, Mađarska, Bjelorusija, Portugal i Nizozemska.
Hrvatska će biti domaćin ako joj ždrijeb dodijeli Indiju, Brazil ili Nizozemsku, ići će u goste ako joj suparnik bude Portugal, a u svim ostalim slučajevima o domaćinu će se odlučivati izvlačenjem. Kvalifikacije za Svjetsku skupinu na rasporedu su od 15. do 17. rujna.
------------------------------------------------------------------------------------
Najbolja hrvatska tenisačica Mirjana Lučić-Baroni, koja je ovaj vikend stigla do polufinala turnira u Charlestonu, napredovala je još dva mjesta na novoj WTA ljestvici koja je objavljena u ponedjeljak i sada se nalazi na 21. poziciji, što je za 35-godišnju Makaranku najbolji plasman u karijeri.
Ana Konjuh pala je tri mjesta i sada je 34. tenisačica svijeta, a Donna Vekić, koja je prošli tjedan na turniru u Monterreyu stigla do drugog kola, popela se sa 90. na 82. poziciju. Jana Fett je nazadovala jedno mjesto i sada se nalazi na 221. poziciji, a pad od dva mjesta ubilježila je Tereza Mrdeža koja je sada 276.
Na vrhu ljestvice nema promjena. Njemica Angelique Kerber je prva, druga je Amerikanka Serena Williams, a treća je Čehinja Karolina Pliškova.
Čilić i Karlović zadržali prošlotjedne pozicije
Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić zadržao je prošlotjednu osmu poziciju na najnovijoj ATP ljestvici, kao i Ivo Karlović koji je i ovaj tjedan 21. tenisač svijeta.
Borna Ćorić je pao čak 20 mjesta i sada je na 79. poziciji, Kristijan Mesaroš se popeo jedno mjesto, na 227. poziciju, a Ivan Dodig je kao i prošloga tjedna na 233. mjestu.
Prvo mjesto drži Britanac Andy Murray, drugi je Srbin Novak Đoković, a treći Švicarac Stan Wawrinka.

Vremenska prognoza za sutra, srijedu, 12. 4. 2017.

Pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Vjetra na kopnu uglavnom slab. Umjerena bura, podno Velebita s jakim udarima, sredinom dana će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura u unutrašnjosti od 4 do 9, na Jadranu između 9 i 14, a najviša dnevna uglavnom od 16 do 21, u Dalmaciji i do 24 °C.

Read 284 times