Subota, 08 Travanj 2017 20:08

Kronika dana, subota, 08.04. 2017. Featured

Written by Radio M 90,1 MHz
Rate this item
(0 votes)

U Hrvatskoj je u prva tri mjeseca ove godine boravilo 742 tisuće turista ili gotovo 6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je s nešto malo više od 1,9 milijuna turističkih noćenja zabilježen porast od gotovo 3 posto, prvi su podaci iz eVisitora koji se doznaju iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Stranih je turista u Hrvatsku, po tim prvim podacima, došlo u prva tri mjeseca ove godine 464,6 tisuća ili 1,4 posto više nego lani, ali su s 1,2 milijuna noćenja u blagom minusu od 1,1 posto.
Nešto bolje rezultate u prva tri mjeseca ove godine ostvarili su domaći turisti s 277 tisuća dolazaka, što je gotovo 14 posto više nego u istim mjesecima prošle godine, dok su sa 693 tisuće noćenja u plusu od gotovo 10 posto.
Prvi podaci eVisitora pokazuju i da je samo u ožujku ove godine bilo ukupno manje turista i noćenja nego u prošlogodišnjem ožujku, kada su bili i uskrsni blagdani, a s obzirom da su ove godine u travnju, slabiji turistički ožujak ove godine se donekle i očekivao.
Ukupno je u ožujku ove godine u Hrvatsku došlo 345,7 tisuća turista ili 2,3 posto manje, dok je 854 tisuće noćenja oko 10 posto manje nego u ožujku prošle godine.
Tim su minusima pridonijeli strani turisti kojih je došlo 8,3 posto manje ili 233,2 tisuće, a ostvarili su i 16,6 posto manje noćenja ili 580,7 tisuća.
S druge strane, domaćih turista je bilo 13 posto više ili 112,4 tisuće, dok je njihovih 273,2 tisuće noćenja porast od 7 posto u odnosu na ožujak prošle godine.
"S obzirom na Uskrs u travnju ove godine i s tim povezane blagdane i školske praznike, te slijedom najava i rezervacija sa tržišta, očekujemo da će ukupno travanj ove godine biti za oko 10 posto bolji od lanjskog, a sami uskrsni blagdani i jači od toga", kažu iz Glavnog ureda HTZ-a.
------------------------------------------------------------------------------------
Potaknuti vijestima o pokretanju postupka aktivacije Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, želimo jasno istaknuti kako tvrtke Koordinacije proizvođača i dobavljača nemaju poslovni odnos s obitelji Todorić, već isključivo s koncernom Agrokor.
Proizvođači i dobavljači nemaju s kim razgovarati u koncernu jer Zakonom predviđeni povjerenik još uvijek nije stupio na svoju dužnost. Ostajemo otvoreni za razgovore s financijskim institucijama koje kreditiraju poslovanje Agrokora, ali do postizanja konačnog dogovora odluka o obustavi isporuke ostaje na snazi, navodi u priopćenju Koordinacija dobavljača Agrokora.
Koordinacija je potvrdila da od sutra kreće obustava isporuke roba, osim svježeg kruha, koja će trajati do dogovora s bankama. Nastavljamo aktivno pratiti daljnji razvoj situacije kako bismo mogli donositi odluke u interesu 80.000 radnika i kooperanata vezanih uz hrvatske proizvođače i dobavljače. Podsjetimo, Agrokorovi dobavljači jučer su dali rok od 24 sata da se riješe njihovi egzistencijalni problemi.
Premijer Andrej Plenković danas je izjavio kako je Vlada s dobavljačima u intenzivnom kontaktu, te apelira na njihovo strpljenje i uvjeren je da će se idućeg tjedna stanje normalizirati. A što se tiče kontakata s čelnim ljudima Arokora, stalno smo u kontaktu, dodao je Plenković na konferenciji za novinare u Vladi nakon sastanka predstavniika Vlade i Petrokemije. Dodao je kako su banke shvatile koliko je Vlada detaljno upoznata sa slučajem. Nije bilo dvojbi da su banke zadovoljne zakonom i smatraju ga primjerenim za rješenje situacije, a najključnije je nedvojbena impresija da su spremne dati novu svježu likvidnost Agrokoru koja bi mu omogućila daljnje poslovanje. Time se potiče normalan ciklus poslovanja i normalno te kvalitetno fukcioniranje hrvatskog gospodarstva, dodao je premijer.
Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić potvrdio je kako policija nastavlja započete izvide u "Agrokoru", no nije želio kazati ništa o tome što je točno predmet policijske istrage u posrnulom hrvatskom trgovinskom gigantu. "Policija radi po nalogu DORH-a, provodi izvide i to je sve što u ovom trenutku mogu reći", kazao je Orepić novinarima u Sarajevu gdje je sudjelovao na međunarodnoj konferenciji posvećenoj borbi protiv terorizma.
------------------------------------------------------------------------------------
Za probleme Agrokorovih dobavljača šef oporbe Davor Bernardić okrivio je Vladu te pozvao na opoziv ministra financija Zdravka Marića.
"Posljednjih godinu dana isti ministar. Znali su, nisu reagirali. Zadnjih godinu dana nisu poslali prijedlog zakona koji je trebao spriječiti ovu spiralu neplaćanja, nisu reagirali. Sasvim je dovoljno elemenata za odgovornost i opoziv ministra nego i ostalih dionika u tom procesu", kazao je Bernardić.
Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin izjavio je novinarima u Saboru kako će SDP najkasnije do utorka predložiti pokretanje istražnog povjerenstva u slučaju Agrokor. Grbin je rekao kako ministar financija Zdravko Marić ne može obnašati svoju dužnost. "Ako ministar Marić ne ode u roku od najviše tjedan dana tada ćemo odlučiti o sljedećim koracima, a, naravno da je jedan i mogućnost pokretanja njegovog opoziva", kazao je. Dodao je kako je Marić i sam rekao da ne može donositi odluke ni u jednom predmetu vezanom za Agrokor. "U tekstu zakona o Agrokoru stoji da je Hrvatska došla u situaciju koja prijeti njezinom financijskom i fiskalnom sustavu. A tko je osoba u Hrvatskoj koja se brine za financijski i fiskalni sustav? Ako mi imamo osobu koja se sama izuzima iz cijelog niza odluka koja su u ovom trenutku ključne, jasno je da ta osoba ne može obnašati svoju dužnost", poručio je Grbin. Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja u petak je izjavio kako u Mostu "nemaju nikakvih problema" s inicijativom SDP-a za osnivanje saborskoga istražnog povjerenstva za Agrokor, ali i poručio kako ni SDP-ove vlade koje su osam godina vladale Hrvatskom ne mogu biti izuzete od odgovornosti za ovo što se događa u Agrokoru. "Imali su i ministra financija u proteklom razdoblju i nisu zaustavili ovo što se dogodilo. Prisjetimo se da je Zoran Milanović 2014., kad je Agrokor preuzeo Mercator, izjavio kako je to izvrstan potez i čestitao gospodinu Todoriću. Što se tiče odgovornosti svih koji su odgovorni za ovu situaciju, želim da odgovaraju. Naš zastupnik Bulj prozvao je HNB i Hanfu za nereagiranje i morat će odgovore dati Vujčić i čelni čovjek Hanfe, želim da se ispita i one koji pokreću povjerenstvo", rekao je Grmoja. Upitan kako tumači SDP-ovu inicijativu za opoziv ministra financija Zdravka Marića, odgovorio je kako nije za presude prije bilo kakve istrage.
------------------------------------------------------------------------------------
Zbog obustave isporuke plina, u kutinskoj Petrokemiji je noćas obustavljena proizvodnja amonijaka, temeljne sirovine za proizvodnju mineralnih gnojiva, a Stožer za obranu Petrokemije uputio je pismo Vladi. Predstavnici Prvog plinarskog društva danas su se sastali s predstavnicima Vlade i Petrokemije, a već od sutra bi se opskrba plinom trebala normalizirati.
"Dogovorili smo da PPD nastavi s opskrbom plina pa će se već dana normaliziriati proizvodnja u Petrokemiji. Apeliram i na sindikate i zaposlenike da nastave s aktivnostima. To je važno i za Kutinu i za sveukopuno hrvatsko gospodarstvo. Hrvatska Vlada je spremna angažirati se na iznalaženju sredstava - očekuje nas restrukturiranje i dokapitalizacija Petrokemije", poručio je premijer Andrej Plenković. Dodao je kako je najvažnije pronaći premosnisu do likvidnosti kompanjije. Nije želio špekulirati o sredstvima za dokapitalizaciju do izrade sveobuhvatnog plana.
Predsjednik uprave PPD-a Pavao Vujnovac kazao je kako je PPD opet stao uz bok Petrokemije s ciljem da se ne nanese šteta Petrokemiji i ukupnom hrvatskom gospodarstvu. Dodao je kako dug iznosi preko 300 milijuna kuna. "Dali smo vremena vlasniku i Petrokemiji da iznađu rješenje", kazao je. Predsjednik uprave Petrokemije Đuro Popijač poručio je svim klijentima da je opskrba mineralnim gnojivima stabilna i da hrvatska poljoprivreda neće ostati bez mineralnih gnojiva. "Proizvodnja se nastavlja i u najvećoj mjeri nije niti bila zaustavljena. Od sutra se nastavlja kompletna proizvodnja", rekao je.
Na današnjoj sjednici Županijske skupštine u Sisku, posljednjoj u sadašnjem sazivu vijest o ostvarenom dogovoru kako će PPD nastaviti isporuku plina, na sjednici su županijski vijećnici primili s odobravanjem. Župan Ivo Žinić (HDZ) poručio je kako je Petrokemija s oko 1.650 zaposlenih najveće trgovačko društvo u županiji te mnogo znači i za cijelu Hrvatsku. Izrazio je uvjerenje da će se u dogovoru s Upravom i Nadzornim odborom Petrokemije te mjerodavnim ministarstvom i Vladom pronaći najpovoljnije rješenje. Budući da je upravo počela intenzivna poljoprivredna proizvodnja, naglasio je Žinić, proizvodnja u Petrokemiji je posebno važna za hrvatske poljoprivrednike.
"Unatoč naporima koji se ulažu u razrješenje nezavidne situacije u kojoj se tvrtka već dulje vrijeme nalazi, vaša je Vlada već treća u nizu koja ne donosi odluke nužne za očuvanje strateški značajne proizvodnje čiji je utjecaj na ukupno gospodarstvo RH sve samo ne zanemariv", navodi se u pismu Stožera premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima zaduženima za gospodarstvo. "Uprava i Nadzorni odbor ne mogu bez vas kao većinskog vlasnika donositi strateške odluke. Taj je dio posla na vama, a vremena više jednostavno nema", stoji u pismu. Stožer predlaže sastanak vlasnika, dobavljača plina i kreditora Petrokemije s ciljem osiguranja nužne likvidnosti za opstanak i stabilizaciju proizvodnje. Na kraju pisma navodi se kako radnici Petrokemije i građani Kutine neće šutke gledati kako se uništavaju njihova radna mjesta, gasi proizvodnja i ugrožava egzistencija grada i kraja.
------------------------------------------------------------------------------------
Pri današnjem dolasku na posao u Agrokorov toranj direktor restrukturiranja tog koncerna Antonio Alvarez III nije mogao komentirati najnoviji razvoj događaja oko Agrokora, no novinarima je ipak dao kratku izjavu.
"Proces je u tijeku", kazao je, a na pitanje reportera N1 televizije Ivana Hrstića, ostaje li on (Alvarez) u procesu samo je kratko odvratio: "Ostajem danas".
Večernji list poslijepodne doznaje kako Alvarez "ostaje do daljnjega". Sljedeći tjedan bi se trebalo znati više o razmjerima njegovih ovlasti nakon aktiviranja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima.
Podsjetimo, Agrokor je na Trgovački sud u Zagrebu podnio zahtjev za aktivaciju lex Agrokora, a iz same tvrtke oglasio se Ivica Todorić.
------------------------------------------------------------------------------------
S OBZIROM da je, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaki drug lijek kupljen preko interneta krivotvoren, a od korištenja takvih lijekova godišnje umre i do milijun ljudi, u Europskoj uniji će od 2019. godine biti uvedena tzv. serijalizacija lijekova, sustav označavanja svakog pakiranja lijeka kako bi se spriječilo korištenje i ulazak krivotvorenih lijekova u legalni opskrbni lanac.
Proces serijalizacije po prvi je put povjeren partneru izvan nacionalnih legislativnih tijela – farmaceutskoj industriji, pa je Inovativna farmaceutska inicijativa (IFI) predstavila u petak, na Drugoj regionalnoj konferenciji digitalne medicine "Budućnost je sada", projekt serijalizacije lijekova koji u Hrvatskoj treba zaživjeti 9. veljače 2019. godine.
Serijalizacija je propisana Direktivnom Europske komisije iz 2011. Svako pakiranje lijeka bit će označeno serijalizacijskim brojem, koji će se moći provjeriti pri izdavanju lijeka pacijentu, čime se želi postići veća sigurnost i kontrola kvalitete lijekova.
"Cilj je spriječiti ulazak krivotvorenih lijekova u legalni opskrbni lanac, stavljajući u fokus zaštitu i povećanje sigurnosti pacijenata. Doznačivanjem jedinstvenog serijalizacijskog broja svakom pakiranju lijeka bit će moguće u svakom trenutku provjeriti autentičnost lijeka", pojasnila je Maja Drašković iz IFI-e.
Od 9. veljače 2019. i u Hrvatskoj će biti moguće na recept dobiti ili kupiti samo pakiranje lijeka koje sadrži Direktivom propisana paneuropska sigurnosna obilježja u vidu zaštite od otvaranja i jedinstvenog serijalizacijskog broja. Autentičnost lijekova provjeravat će se putem jedinstvenog identifikatora otisnutog na kutiji u obliku dvoznamenkastog barkoda na ovlaštenim prodajnim mjestima, dodaje Drašković.
Direktiva predviđa osnivanje Nacionalne medicinske verifikacijske organizacije, odnosno uspostavu nacionalnog sustava za čuvanje i provjeru podataka o lijekovima u kojeg će biti unesen svaki jedinstveni serijalizacijski broj, koji će omogućiti brzo i jednostavno očitavanje broja serije, serijalizacijskog broja i datuma isteka roka valjanosti na svim mjestima izdavanja lijekova. To pak značajno poboljšava postupke opoziva lijeka s tržišta, a time i sigurnost pacijenata. IFI i Hrvatska udruga poslodavaca – Udruga proizvođača lijekova pokrenule su serijalizaciju u proljeće 2016., tako da se radi na okupljanju svih dionika odgovornih za opskrbu lijekova i provedbu serijalizacije.


Kultura

Noćas je u Zagrebu u 87. godini preminuo veliki hrvatski glumac Relja Bašić.
Relja Bašić je rođen u Zagrebu 14. veljače 1930. godine. Njegova majka Elly Bašić je bila poznata hrvatska glazbena pedagoginja i pijanistica. Bašić je židovskog podrijetla sa majčine strane. Dobio je prezime po svome očuhu Mladenu Bašiću, hrvatskom dirigentu.
Diplomirao je glumu na ADU u klasi dr. Gavelle. Godine 1955., pri kraju studija, redatelj Bojan Stupica ga uključuje u dramski ansambl HNK u Zagrebu, gdje, ostvarivši niz uloga s istaknutim redateljima (Stupica, Radojević, Gavella, Paro, Habunek, Violić, Juvančić, Spaić) i odigravši 498 predstava ostaje u stalnom angažmanu do 1967. godine.
Godine 1968. Bašić prelazi u status samostalnog umjetnika te kao glumac i redatelj djeluje u Teatru ITD, Kazalištu Komedija, Zagrebačkom kazalištu mladih, kao i na Dubrovačkim ljetnim igrama. U tim kazalištima odigrao je 797 predstava i realizirao svojih prvih šest režija (Ljubaf, Crna komedija, Jedan dan u smrti Joe Egg, Stara vremena, Obećanja i Hotel Plaza).
Godine 1974. s grupom istaknutih glumaca svoje generacije osnovao je prvo hrvatsko putujuće privatno kazalište Teatar u gostima, u kojem kao umjetnički direktor, glumac i redatelj ostaje sve do njegovog prestanka djelovanja 2004. godine. Teatar u gostima je za vrijeme svog tridesetogodišnjeg života izveo 4213 predstava u 340 mjesta i gradova Hrvatske, Jugoslavije te u inozemstvu.
Na filmu Relja Bašić debitira već za vrijeme studija u antologijskom Koncertu Branka Belana (1954.), jednom od najvažnijih i najboljih ostvarenja jugoslavenskog filma.
Time samo najavljuje još istaknutije uloge u filmovima koji su promijenili tijek hrvatske i jugoslavenske kinematografije, poput Ronda Zvonimira Berkovića, za kojeg osvaja i Zlatnu arenu u Puli 1966. godine. Njegova interpretacija muškarca čiji je brak utonuo u krizu obilježila je film koji je najavio potpuno nova razmišljanja u filmskom mediju, i van naših prostora.
Godine 1970. ulogom g. Fulira u Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika, Bašić postaje ikonom urbanog hrvatskog folklora.
Njegova filmska karijera broji 56 domaćih i, služeći se njemačkim, francuskim, slovenskim, talijanskim te engleskim jezikom, 71 strani naslov, uključujući suradnje s nekim od najvećih imena europskog i svjetskog filma, kao što su Volker Schlöndorff, Peter Ustinov, Abel Gance, Robert Hossein, Lamont Johnson, James Cellan Jones, Alexandre Astruce, Mauro Bolognini, Wojtech Jasny, Luigi Magni, Wolfgang Becker i Giuliano Montaldo, piše Jutarnji.

ŽUPANIJA

Pomozite Korčulankama da otputuju u Sarajevo
Još 14 tisuća kuna nedostaje korčulanskim mažoretkinjama kako bi prikupile cjelokupan iznos potreban za sudjelovanje na InterDanceFestu u Sarajevu, jednom od najvećih natjecanja u mažoret plesu u Europi.
Dugih devet godina je prošlo od prvog treninga mažoretkinja na Korčuli. U tih devet godina, zajedno s voditeljicom, diplomiranom koreografkinjom Lyudmilom Jung iz Kazahstana, korčulanske mažoretkinje osvojile su preko 150 medalja na raznim regionalnim i internacionalnim natjecanjima ostvarivši zavidan status jedne od najuspješnijih ekipa u mažoret plesu na ovim prostorima. Budući da je u Korčuli interes djece i roditelja za mažoret ples prilično velik, ove će godine na natjecanje juniorkama kojih ima 17 priključiti i male mažoretkinje u dobi od četiri do šest godina kojih ima čak 26! Kako bi prikupili potrebna sredstva za nadolazeće natjecanje u Sarajevu, mažoretkinje i roditelji pokrenuli su akciju u koju se svi mogu uključiti!
Sarajevski InterDanceFest jedno je od najvećih natjecanja u mažoret plesu u Europi. Natjecanje će se održati 21.22. i 23. travnja ove godine, a uz Korčulanke sudjelovat će i veliki broj mažoretkinja iz 15 zemalja. Prikupljena sredstva mažoretkinje će iskoristiti za putne troškove, troškove smještaja i hrane, kotizaciju za natjecanje kao i za kostime. Ukupni troškovi natjecanja iznose 45 tisuća kuna.
„Budući da ove godine na natjecanje idu i male mažoretkinje morali smo se malo više angažirati kako bi prikupili potrebne novce. Prikupili smo privatne donacije i donacije od tvrtki, nedostaje nam još 14 tisuća kuna pa smo odlučili napraviti akciju“ – objasnila je Marina Botica, mama mažoretkinje Ivane.
Korčulanske mažoretkinje će uz nastup u Korčuli u subotu i u Lumbardi u nedjelju prodavati domaće kolače, slastice i razne delicije koje su vrijedne mame pripremale cijeli tjedan. Nastup imena „Plesna Večer“ održat će su u kino sali Centra za kulturu u Korčuli 8. travnja s početkom u 17:00 sati, te na terasi restorana Maestral u Lumbardi 9. travnja s početkom u 16:00 sati. Dođite u što većem broju i pomozite korčulanskim mažoretkinjama da i ove godine osvoje medalje na InterDanceFestu u Sarajevu!

REGIJA

Ispred Doma Narodne Skupštine u Beogradu poslije 18 sati počeo je peti "Prosvjed protiv diktature". Okupljeni su se uputili Bulevarom kralja Aleksandra, a na čelu kolone su bubnjari i veliki transparent sa natpisom "Dolje diktatura". Prosvjedi su najavljeni u više gradova u Srbiji.
Okupljeni su uglavnom mladi ljudi koji fućkaju i nose transparente "Nećemo biti radnici na crno", "Tko laže taj je Vučić", "Radnici na crno uz vas smo", "Politika nije profesija" i "Nitko ne smije biti gladan i bez kuće".
U Beogradu se, unatoč kiši, okupilo više stotina građana, a prosvjednici kažu da izlaze na ulicu jer žele vratiti svoju Srbiju i ne žele odlaziti iz zemlje.
"Trebam razmišljati gdje ću da imam djecu, a ovdje mi se baš i ne da imati ih", rekao je jedan mladić.
Ni peti prosvjed nije prijavljen policiji, a prisutna je samo prometna policija u civilu.
Okupljeni su na početku prosvjeda blokirali promet ispred Doma Narodne Skupštine, a na čelu kolone je veliki transparent "Narod gladuje, elita se raduje". Tu je i transparent "Sutra u 12h", kojim se poziva na novi skup sutra u podne.
Podršku okupljenima je dao Ljubisav Đokić - Džo bagerista, sudionik prosvjeda 5. listopada 2000. godine.
"Došao sam ovdje podržiati mlade. Razgovarao sam s njima i rekao im da se nikako ne smiju prodati ili odustati", kazao je Đokić novinarima.
On je dodao i da je mladima potrebno iskustvo u ovakvim stvarima i da misli da trebaju izdržati do kraja kako kaže, "dok ih sve ne promijene - od čistačice do predsjednika".
Prosvjedi se održavaju peti dan zaredom u Beogradu, a organizirani su putem društvenih mreža, pri čemu i dalje nisu poznati službeni organizatori.
Na društvenoj mreži su istaknuti i njihovi zahtjevi - smjenjivanje članova Regulatornog tijela za elektroničke medije, uredništva RTS-a, sređivanje biračkog popisa i smjena predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković.
Više tisuća studenata i mladih, umirovljenika i drugih građana Novog Sada krenulo je večeras oko 18.30 u petu prosvjednu šetnju "Protiv diktature", poručivši na početku da prosvjedi neće prestati dok se ne ispune njihovi zahtjevi.
Prosvjed je počeo minutom šutnje za pilote srbijanske vojske, koji su danas poginuli.
Prosvjed u Novom Sadu je najmasovniji do sada, javlja reporter N1, okupilo se između tri i četiri tisuće građana, a novi se stalno pridružuju kako se kolona kreće.

SVIJET

STANJE u Siriji, nakon američkih raketnih napada na sirijsku zračnu bazu, sada "predstavlja međunarodni oružani sukob", priopćio je u petak Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC).
SAD je s dva razarača stacionirana u Sredozemlju ispalio krstareće projektile na bazu iz koje je, kako je kazao predsjednik Donald Trump, izveden ubojiti napad kemijskim oružjem. Bio je to prvi direktni američki napad na vladu Bašara al-Asada tijekom šestogodišnjeg građanskog rata.
"Bilo kakva vojna operacija neke države na teritoriju druge države bez njezinog pristanka dobiva naznake međunarodnog oružanog sukoba", kazala je glasnogovornica ICRC-a Iolanda Jaquemet.
"Prema dostupnim informacijama - američki napad na sirijsku vojnu infrastrukturu - ta situacija predstavlja međunarodni oružani sukob", pojasnila je glasnogovornica, a tu je ocjenu potvrdio profesor međunarodnog prava Andrew Clapham.
Washington ističe da su sirijske snage izvršile napad otrovnim plinom na grad Kan Šejkun u pokrajini Idlib, u kojem je smrtno stradalo najmanje 70 ljudi.
Idlib je i dalje pod kontrolom pobunjenika. U kemijskom napadu uglavnom su stradali civili, uključujući i djecu.
Sirijska vojska niječe odgovornost za napad, a Rusija tvrdi da je došlo do curenja plina iz pobunjeničkog skladišta kemijskog oružja nakon što je pogođen u zračnim napadima sirijske vojske.
------------------------------------------------------------------------------------
Četiri osobe poginule su a 15 je ozlijeđeno u napadu kamionom koji se zaletio u robnu kuću u središtu Stockholma, potvrdila je policija koja je dodala da je uhićena jedna osoba.
Ta je osoba uhićena u sjevernom predgrađu Stockholma i nalikuje fotografiji muškarca koju je policija pustila u javnost nakon napada. Objavili smo informacije i fotografiju osobe za koju smo bili zainteresirani. Uhićena osoba nalikuje opisu što znači da nas zanima u svezi s istragom koja se provodi, rekao je na novinskoj konferenciji policijski dužnosnik Jan Evensson.
Policija je također kazala da je pojačala sigurnost na švedskim granicama. Za napad koji se smatra terorističkim još nitko nije preuzeo odgovornost.
Nakon što se zaletio među ljude, kamion se zabio u trgovinu te zapalio, a naoružani je vozač navodno iz kamiona izašao.
Švedska je napadnuta. Sve upućuje na to da je riječ o terorizmu. Vlada je obaviještena o svemu cijelo vrijeme i činimo sve što možemo kako bismo pomogli. Pozivamo javnost da bude na oprezu i sluša sve informacije, poručio je premijer Stefan Lofven.
Švedski mediji javljaju kako je kamion kojim je izvršen napad danas otet ispred jednog restorana te pripada kompaniji koja se bavi proizvodnjom pića. Pucnjava se navodno prema izjavama nekih svjedoka čula na mjestu napada, ali i u drugim dijelovima Stocholma.

SPORT

Hrvatska tenisačica Donna Vekić nije se uspjela plasirati u četvrtfinale WTA turnira u meksičkom Monterreyu. Vekić je poražena od Francuskinje Alize Cornet sa 6:3, 6:4 za sat i 35 minuta.
Vekić je u prvom setu prva napala i kod 1:1 oduzela servis Francuskinji, koja već u sljedećem gemu također radi break. Cornet je zatim oduzela Donni i sljedeći njen servis što je bio dovoljno za set.
U drugom setu Cornet je iskoristila priliku za break za vodstvo od 2:1. Donna se nije predala i uspjela poravnati rezultat oduzevši servis Francuskinji kod 3:4. Ipak u svoj servis nije dobro odigrala pa Cornet opet dolazi u vodstvo što se pokazalo ključnim za osvajanjem meča.

Vremenska prognoza za sutra, nedjelju, 9. 4. 2017.

Pretežno sunčano i još malo toplije. Vjetar većinom slab. Na Jadranu ujutro ponegdje umjerena bura, poslijepodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura uglavnom od 2 do 7, na Jadranu od 7 do 11, a najviša dnevna većinom od 17 do 22 °C.

Read 283 times