Četvrtak, 06 Travanj 2017 20:13

Kronika dana, četvrtak, 06.04. 2017. Featured

Written by Radio M 90,1 MHz
Rate this item
(0 votes)

Vlada je na današnjoj sjednici predložila osnutak Vijeća za demografsku revitalizaciju. Usvojeni su i nacrti prijedloga Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju te izmjenama i dopunama Prekršajnog zakona.

Vlada predlaže i rješenja o raspuštanju gradskih vijeća te razrješenju gradonačelnika i njihovih zamjenika gradova Splita i Varaždina.
Na početku sjednice premijer Andrej Plenković izrazio je sućut Ruskoj Federaciji radi napada u metrou u Sankt Peterburgu. Potom je govorio o Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja.
Premijer je upozorio i na početak primjene Schengena na granicama te izvijestio o planovima za Zračnu luku Dubrovnik i o svojem boravku u Mostaru.
------------------------------------------------------------------------------------
Amandmane na Lex Agrokor zasad su poslali Klub HDZ-a, HNS-a i Odbor za zakonodavstvo. Zanimljivo je da zastupnici vladajuće stranke predlažu važne izmjene koje u Zakonu dodatno štite radnike, Poreznu upravu, ali i u prvi red naplate stavljaju one banke koje će osigurati novo kreditiranje Agrokoru.
Naime, amandmanom na članak 39. se dodatno pojačava položaj banaka koje će nastaviti kreditirati Agrokor. Banke koje daju nove kredite imat će prvenstvo u naplati iz imovine Agrokora, čak i u slučaju stečaja, tako da kreditori Agrokora snose značajno manji rizik od ostalih vjerovnika.
S obzirom da su najizgledniji kreditori za daljnju likvidnost Agrokora upravo ruske banke, ovim se amandmanom njima jamči naplata iz imovine posrnulog Todorićevog carstva.
-------------------------------------------------------------------------------
Tvrtka Ovum d.o.o. iz Zagreba zatražila je 31. 3. stečaj Konzuma.
Vjerovnik ima tražbinu u iznosu od 9.675.159,67 kuna uvećanu za zakonsku zateznu kamatu i kao razlog za pokretanje stečaja navodi prezaduženost.
"Kod dužnika postoji stečajni razlog zato što je nastupila okolnost iz članka 5 stavka II u vezi s člankom 7 stečajnog zakona - prezaduženost", navodi se u prijedlogu vjerovnika za otvaranje stečajnog postupka.
"Vjerovnik ima tražbinu prema dužniku u iznosu od 9.575.159,67 (kn) uvećano za zakonsku zateznu kamatu od dana dospijeća pojedinih iznosa, koji se temeljina Ugovoru o kupoprodaji odnosno za isporučenu, a neplaćenu robu", navodi se u zahtjevu koji možete pogledati na priloženoj poveznici.
Tvrtka Ovum d.o.o. na Trgovačkom sudu u Zagrebu registrirana je za trgovinu na veliko mlijekom, mliječnim proizvodima, jajima, jestivim uljima i mastima.
U službenom registru kao direktor tvrtke navodi se Marko Brajević, koji je i direktor najveće hrvatske farme jaja Perfa-bio.
------------------------------------------------------------------------------------
Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se večeras u Banskim dvorima s glavnim direktorom za restrukturiranje Agrokora, Antoniom Alvarezom III.
Cilj je omogućiti našoj najvećoj kompaniji novo povjerenje te pouzdanje kreditorima za odobravanje odgovarajuće likvidnosti Plenković je kazao da je razgovarao s Alvarezom kako bi mu objasnio cilj zakona o društvima od sistemskog značaja. Istaknuo je i kako se nada da će zakon biti prihvaćen većinom te potom proces restrukturiranja. Naše su procjene i planovi vrlo podudarne s promišljanjem i savjetima koje Alvarez daje kompaniji u ovom trenutku. Važna je strpljivost svih aktera, dodao je.
Za Agrokor su moguća oba scenarija, i A i B. Razgovor s gospodinom Alvarezom mi je bio jako koristan da do kraja razumijemo sve aktivnosti i poteze, rekao je Plenković.
Alvarez je izjavio da je objasnio premijeru koje aktivnosti poduzima. Pokrećemo proces ne samo da se pokrene Agrokor, već da opet procvate, dodao je.
Razgovarao sam i sa svojim stručnjacima, iako zakon nije do kraja definiran, glavni elementi su ovdje. Proučili smo zakon i glavni cilj je zadržati fokus i nadu. Treba nastaviti raditi, osigurati da zaposlenici nastave pružati usluge kupcima i potaknuti Hrvatsku da kupuje od nas i spasi Agrokor. Mislim da je sastanak bio vrlo produktivan, kaže Alvarez.
Prije sastanka je Plenković kazao da je do sastanka došlo na Alvarezov prijedlog. Čovjek je dobio zadaću restrukturiranja i ako mi ovdje donosimo zakon o istom procesu ne bi bilo loše da se malo konzultiramo, da vidimo radimo li u približno sličnom smjeru, rekao je tada Plenković.
Alvarez je jučer predstavio javnosti, a danas se obratio zaposlenicima koncerna, poručivši uz ostalo kako njegov tim čini sve što može kako bi očuvao radna mjesta, što je označio svojom najvažnijom zadaćom.
Istodobno se u Erste banci u Zagrebu održava sastanak dobavljača i bankara o tzv. standstill sporazumu o moratoriju na bankarska potraživanja.
------------------------------------------------------------------------------------Jesu li banke trgovale mjenicama bez znanja dobavljača? Ministrica Martina Dalić naznačila je da je nadzor takve trgovine u ingerenciji HNB-a. Komentirala je i napise o mjenicama bez pokrića, koje je navodno izdavao Agrokor.
Rekla je da postoje mjenice iza kojih stoji isporuka robe i usluga, no postoji sumnja da ima i onih iza kojih nema isporuke robe. Dodala je da vlada ne raspolaže s konkretnim podacima. Preciznije podatke trebao bi imati HNB i ako je to točno, morao bi djelovati, naglasila je ministrica.
HNB nije ovlaštena ustanovljavati valjanost i autentičnost mjenica van provođenja njihove formalne provjere, već ju je po prezentaciji dužan provesti sukladno Zakonom o mjenici (NN 74/94, 92/10). Ukoliko netko ima dokaze o nezakonitosti pojedine mjenice treba se bez odlaganja obratiti sudu kako bi se lažna/neispravna mjenica uklonila iz cirkulacije, te time izbjegla šteta. Svatko tko je prenio (indosirao) mjenicu na drugog, jamči primatelju naplatu mjenice (čl. 14., 46., i 52. Zakona o mjenici), navodi se u HNB-ovom priopćenju, odgovoru na izjavu ministrice Dalić.
Predstavnik hrvatskih udruga poljoprivrednika i član upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore Tihomir Jajić strahuje da će banke dugove prebaciti na dobavljače i izazvati udar na hrvatsko gospodarstvo. Tražimo da tijekom dana Vlada sjedne s predstavnicima svih faktoring društava i banaka koje imaju mjenice ispostavljene prema dobavljačima. Ukoliko budu svi blokirani, to znači da će preko 70 000 OPG-ova doći na prosjački štap i imat ćemo 300 000 novih socijalnih slučajeva, poručio je.
------------------------------------------------------------------------------------
Iz Agrokora su priopćili da su nadzorni odbori Poslovnog sistema Mercator i Konzuma donijeli odluke o promjenama uprava tih kompanija iz sastava koncerna sa ciljem daljnjeg jačanja u Hrvatskoj i regiji u sklopu novog poslovnog modela i daljnjeg restrukturiranja.
Dosadašnji predsjednik Uprave Toni Balažič, koji je na toj poziciji bio od 2012., nastavit će karijeru izvan Agrokora, a njegovu poziciju preuzet će Tomislav Čizmić, odlučio je u srijedu Nadzorni odbor Poslovnog sistema Mercator d.d.
Čizmić je bio dugogodišnji direktor Mercatora u Hrvatskoj te je posljednjih nekoliko godina zajedno s vanjskim međunarodnim konzultantima vodio 100 različitih timova koji su uključivali više od 1000 ljudi te integraciju i realizaciju sinergija na području maloprodaje.
Istovremeno, Igor Mamuza će i dalje ostati na poziciji člana Uprave Poslovnog sistema Mercator.
Nadzorni odbor Konzuma, pak, donio je odluku da sadašnjeg predsjednika Uprave Slavka Ledića i člana Uprave Domagoja Jelenca zamijeni Teo Vujčić, dosadašnji predsjednik Uprave Dijamanta u Zrenjaninu.
Poziciju predsjednika Uprave Dijamanta preuzet će Vladimir Milović, dosadašnji direktor prodaje i marketinga.
Navedene upravljačke promjene u ključnim kompanijama u Agrokorovoj maloprodaji i proizvodnji hrane imaju za cilj daljnje jačanje Agrokora u Hrvatskoj i regiji, a sve u sklopu novog poslovnog modela i daljnjeg plana restrukturiranja Agrokor koncerna, stoji u priopćenju.
-----------------------------------------------------------------------------
Ključni dobavljači Agrokora spremni su zaključiti standstill aranžman kojim bi se regulirala prava i obveze dobavljača unutar samog aranžmana, ali pod strogo određenim uvjetima.
Dobavljači tako očekuju jamstva de se njihova ukupna potraživanja od članica koncerna utvrde na dan zaključenja sporazuma te u potpunosti namire tako da se u roku odu roku od 15 dana od datuma potpisa plati 25 posto svih potraživanja da bi se osigurala likvidnost.
Preostali iznos duga podmirio bi se tako da se svaki mjesec isplaćuje 10 posto njegove vrijednosti.
Dobavljači također traže jamstva da će sve mjenice koje članice Agrokora nisu iskupili ili neće do zaključenja standstilla biti podmirene u roku od pet dana od potpisa te da neće biti pokrenute mjere prisilne naplate od dobavljača kao regresnih dužnika.
Od hrvatske Vlade traže da preuzme obvezu prema standstillu i zamrzne svoja potraživanja.
Dobavljači želi i da im budu dana jamstva da će sva roba koja će biti isporučena nakon potpisivanja sporazuma biti plaćena u rokovima dogovorenim unutar važećih komercijalnih uvjeta članica Agrokora i svakog dobavljača.
S druge strane dobavljači trebaju preuzeti obvezu da će nastaviti s isporukom robe nakon potpisa standstilla.
----------------------------------------------------------------------------------
Pred sudom časti Hrvatske liječničke komore ministar zdravstva Milan Kujundžić ispričao se liječnicima. Postupak je pred časnim sudom komore obustavljen.
Hrvatska liječnička komora pokrenula je prije disciplinski postupak pred svojim Časnim sudom protiv dr. Milana Kujundžića zbog njegove izjave tijekom izborne kampanje u kojoj je hrvatske liječnike prikazao kao neodgovorne, lijene neznalice koji ne zaslužuju plaću.
Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju, od kojeg je zatraženo prethodno mišljenje, smatra da je Kujundžić povrijedio kodeks medicinske etike, ocrnio rad liječnika i njihove zasluge.
------------------------------------------------------------------------------------
Premijer Andrej Plenković je s kandidatima HDZ-a za gradonačelnike Zagreba, Osijeka, Splita i Rijeke održao konferenciju za medije.
"Očekujem uspjeh kandidata HDZ-a na lokalnim izborima koji imaju punu potporu utemeljitelja HDZ-a, koji su spremni braniti boje HDZ-a u četiri velika grada Hrvatske. Profil kandidata je ono što sada realiziramo, očekujemo da budu dodana vrijednost naših lista i da na taj način pokažemo viziju HDZ-a za lokalne probleme", rekao je Planković i dodao kako je siguran u sjajne rezultate te da će potpora utemelitelja osgurati sjajan angažman i koheziju simpatizera i glasača.
"Stoga zahvaljujem kolegi Kapulici na ovoj odličnoj inicijativi", rekao je Plenković.
"Osijek zaslužuje puno bolje i više od onoga što sad ima, a ima stagnaciju. Osijek nam je najvažniji, pokušavamo pokrenuti gospodarstvo i otvoriti radna mjesta, razviti Osijek na kulturi koja je proglašena parazitom koji ždere gradski proračun, želimo ga učiniti boljim", rekla je Ivana Šojat i dodala kako se ne bi uključila u ovo sve da nije sigurna u pobjedu.
"Grad Rijeka je grad posrnulih projekata sadašnjeg gradonačelnika. HDZ izlazi samostalno, s jakim ljudima koji su kompetentni i koji su dokazani u svojim profesijama. Grad ćemo voditi tranasparentno s naglaskom na poduzetništvo i gospodarstvo kroz realiziaciju kapitalnih projekata, rekao je Kristjan Staničić.
"Split i Dalmacija idu po pobjedu. Probudit ćemo ambiciju, otvoriti radna mjesta, ono što je potrebno Splitu. Područje Dalmacije je ono koje je vrhunska osovina koja mora pokrenuti cijelu Hrvatsku, rekao je Andro Krstulović Opara i dodao kako njegov tim vjeruje u pobjedu.
"Zagreb treba promjene. Kao što cijeli žvot brinem za ljude općenito, tako ću i za građane Zagreba. Sutra predstavljamo tim za Zagreb. Program će ići kroz kampanju nakon šo predstavimo članove tima. Vidjet ćete sutra sjajan tim koji zna u svojim područjima puno više od mene, rekao je Drago Prgomet koji je prokomentirao i ankete.
"Naši kandidati i naša politika i naš predsjednik su olakšali građanima odluku jer im neće biti teško glasati. Nadam se da ćemo ostvariti ambiciju i ostvariti sjajne rezultate, rekao je Mario Kapulica.
Premijer Andrej Plenković je na kraju konferencije naglasio kako je HDZ najveća stranka s najvećom potporrom i sjajnim kandidatima.
"Želim sinergiju i partnerstvo s velikim gradovima i županijama. Ovo su ljudi slične generacije koji su u fazi kada imaju entuzijam mladih, a politički kredibilitet i iskustvo", rekao je Plenković te dodao kako će se kampanje voditi temama koje su svakodnevene i bliske ljudima,
"Ova dva tjedna smo obišli zagrebačke gradske četvrti i ljude zanimaju teme vezane za njihove živote i o tome ćemo mi pričati bez ideologija i svađa. Naše je da ponudimo dobar tim koji će realizirati naše planove", zaključio je Prgomet.
------------------------------------------------------------------------------------
Prava panika zavladala je krajem prošlog tjedna među djelatnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike nakon što su putem elektronske pošte dobili službeni mail u kojem ih se traži da Glavnom tajništvu dostave svoje životopise.
“Poštovani, potrebno je da najkasnije do kraja idućeg tjedna Glavnom tajništvu dostavite svoje najnovije životopise u svrhu prikupljanja i objedinjavanja podataka potrebnih za predstojeću izradu Pravilnika o unutarnjem redu Ministarstva”, stajalo je u mailu poslanom s adrese Glavnog tajništva.
Napisala ga je i poslala glavna tajnica, jedna od najbližih suradnica ministra Slavena Dobrovića.
Ovu informaciju Jutarnjem listu je potvrdio i sindikalni povjerenik Ministarstva zaštite okoliša Damir Rumenjak koji je od Glavnog tajništva zatražio i službeno pojašnjenje neobičnog zahtjeva.
“Da, svi su zaposlenici 31. ožujka primili taj mail. Kako nam službeno pojašnjenje iz maila baš nije bilo jasno, zatražili smo dodatno pojašnjenje, a poslije i mišljenje Sindikata državnih i javnih službenika. Izrada Pravilnika, naime, ni na koji način nije povezana sa životopisima zaposlenih, a svi podaci o zaposlenicima ionako postoje u dosjeima institucije”, izjavio je Rumenjak. Glavna tajnica Vraneković je naknadno pisanim putem odgovorila kako radnici nemaju nikakav razlog za brigu.
“Postoji mogućnost da su neki od službenika naknadno stekli znanja i vještine, educirali se, stekli viši stupanj obrazovanja i tome slično, a da je to moguće propušteno evidentirati. Nadalje, postoji mogućnost da se osobni status službenika izmijenio, ali da, kao i prethodno, o tome ne postoje podaci u dosjeima”, umirivala je glavna tajnica, ali zaposlenici Ministarstva i dalje su bili sumnjičavi.
Dio službenika boji se da se iza zahtjeva za dostavu najnovijih životopisa krije želja rukovodstva Ministarstva da pojedina radna mjesta zamijeni nekim sebi “pogodnijim kadrom”, a strahuju i od mogućnosti zloporabe podacima.

Županija

Župan Nikola Dobroslavić održao je sastanak u Palači Ranjini s državnim tajnikom za infrastrukturu Tomislavom Mihotićem i predsjednikom Uprave “Hrvatske ceste” Josipom Škorićem na temu rješavanja prometnih problema u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, posebno cestovne veze Zračna luka Dubrovnik – Grad Dubrovnik.
Župan Dobroslavić zahvalio se Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskim cestama na dobro obavljenim pripremama projekta Pelješki most s prisutnim cestama i obilaznicom Stona, kao i za financiranje križanja Cavtat te popravku Magistrale D8. Također, razgovaralo se i o autocesti Osojnik – Ploče, međutim to nije u nadležnosti Hrvatskih cesta već će se rješavati s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.
Na sastanku su prisustvovali i povjerenica Vlade za Grad Dubrovnik Nada Medović te načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli.

Svijet

Rezultati obdukcije pokazali su da je u napadu na sirijsku pokrajinu Idlib koju drže pobunjenici upotrijebljeno kemijsko oružje, rekao je danas turski ministar pravosuđa, a navodi ga državna novinska agencija Anadolija.
Broj žrtava zračnog napada na sirijski grad Khan Sheikhoun na pobunjeničkom sjeveru narastao je na 86, prema podacima koje je sinoć objavio Sirijski opservatorij za ljudska prava. Među žrtvama je 30-ero djece i 20 žena.
Napad kemijskim oružjem na pobunjeničko uporište izazvao je bijes međunarodne zajednice. Svijet upire prstom u Damask, zasjedalo je i Vijeće sigurnosti UN-a, no Moskva je odbila nacrt rezolucije u kojem se osuđuje napad te traži da ta zemlja iznese plan letova i sve informacije o vojnim akcijama koje su se vodile u tom trenutku.
Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley kritizirala je Moskvu jer nije umirila svojega sirijskog saveznika i rekla da će Washington poduzeti jednostrane mjere ako Ujedinjeni narodi ne postignu uspjeh.
Vijeće sigurnosti UN-a koje se hitno sastalo jučer nakon napada za koji se smatra da je izveden kemijskim oružjem u Siriji, odgodilo je glasovanje o rezoluciji kojom se osuđuje taj čin, kako bi se dalo dodatno vrijeme Zapadu za pregovore s Rusijom oko nacrta rezolucije.
Tekst koji su predstavili Washington, Pariz i London, a osuđuje napad, Moskva je ocijenila neprihvatljivim.
Sugestije Rusije da su civili otrovani oružjem pobunjenika na terenu gotovo svi su odbacili, tvrdeći da dokazi upućuju da je napad izvela sirijska vojska.
Američki predsjednik Donald Trump je rekao danas da je kemijski napad promijenio njegovo stajalište o sirijskom predsjedniku Basharu al-Asadu i obećao je američki odgovor na tu "uvredu čovječanstvu".
--------------------------------------------------------------------------
Kontroverzni savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, Steve Bannon izgubio je svoju poziciju u Nacionalnom vijeću sigurnosti SAD-a.
Pretpostavlja se da je Bannonovo uklanjanje iz tog tijela u kojem sjede visoki dužnosnici iz Trumpovog tima za vanjsku politiku povezano sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost H.R. McMasterom za kojeg su dužnosnici rekli da ima poteškoća pri suradnji s Bannonom.
Visoki dužnosnik Bijele kuće koji je htio ostati anoniman otkrio je da Bannonova prisutnost u Vijeću više nije bila potrebna nakon odlaska Michaela Flynna, Trumpovog prvog savjetnika za nacionalnu sigurnost koji je prisiljen dati ostavku u veljači zbog svojih neprijavljenih kontakata s ruskim veleposlanikom u SAD-u Sergejom Kisljakom prije nego što je Trump preuzeo dužnost 20. siječnja.
Dužnosnik tvrdi kako je Bannon postavljen u Vijeće kako bi kontrolirao Flynna, te da je prisustvovao samo jednom njegovom regularnom sastanku.
------------------------------------------------------------------------------------
DAN nakon samoubilačkoj bombaškog napada u ruskoj prijestolnici u kojoj je poginulo 14 ljudi i ranjeno 45, potvrdila se početna sumnja - radi se o terorizmu, a napadač je islamist iz ruske regije na sjevernom Kavkazu.
Da je eksplodirala i druga, mnogo snažnija bomba, postavljena na postaji metroa i prerušena kao aparat za gašenje požara, broj žrtava bi zasigurno bio i nekoliko puta veći.
No kako to obično biva, nije trebalo dugo da odvratni čin terora posluži kao povod za politikantsko prepucavanje. Brandenburška vrata ne svijetle za Rusiju kao što su svijetlila za Francusku, Belgiju i druge, poentiraju Putinovi propagandisti s Russia Today i dežurni moralisti koji kao da jedva čekaju novi teroristički napad da bi se zgražali zbog navodnih dvostrukih standarda.
Uostalom, zar ne zaslužuju sve zemlje jednaku solidarnost? Zar nismo svi zajedno u borbi protiv egzistencijalne prijetnje?
Ne, nismo. Za početak, evo kako je Kremlj, koji sada lamentira nad licemjerjem Zapada, prije godinu dana likovao nad žrtvama napada na Bruxelles. "Ne možete pomagati teroriste na jednom mjestu i misliti da neće doći po vas", dobacila je tada glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova. Unatoč ovoj milijun puta ponovljenoj "alternativnoj činjenici", nema nikakvih dokaza da Amerika i Europa podržavaju međunarodno priznate teroriste u Siriji, Čečeniji ili igdje drugdje. S druge strane, ruski saveznici u Siriji, Hezbolah i iranske Kuds snage, deklarirane su kao terorističke organizacije.
Da, 22-godišnji imigrant iz Kirgistana po svemu sudeći odgovara obrascu islamističkog terorizma koji od početka stoljeća naovamo trese i Zapad i Rusiju: muslimanski imigranti, izbjeglice ili pripadnici etničke manjine koji su spletom okolnosti radikalizirani i privoljeni sijati teror među svojim sugrađanima, bilo kao "vukovi samotnjaci" ili kao regruti terorističkih organizacija, prvenstveno Islamske države ili al Kaide.
Iako još uvijek nitko nije preuzeo odgovornost za napad, izgledno je da će se to uskoro dogoditi ili će se barem ispostaviti da je terorist bio inspiriran džihadističkom propagandom koja se vrlo učinkovito širi u ekstremističkim džamijama i online. Kako napominje sigurnosna stručnjakinja Jill Doherty iz Centra Woodrow Wilson za CNN, moguće je i da se radi o hibridnom napadu čečenskih separatista i ISIS-a.
Kao što je na Zapadu teroristička prijetnja definitivno uvećana vojnim intervencijama u "muslimanskom svijetu" - iako je nesumnjivo bila prisutna i prije njih - isto vrijedi i za Rusiju, koja je posljednjih 18 godina redovita meta terorističkih napada.
Masovna otmica posjetitelja kazališta u Moskvi 2002. i učenika u školi u Beslanu završila je sa 129 mrtvih u prvom i 330 u drugom slučaju, prvenstveno zbog akcije ruske policije koja je pokazala potpunu bezobzirnost prema sigurnosti samih civila. Bombaški napadi na moskovski metro 2004. i 2010. te moskovski aerodrom 2011. kao i na javni prijevoz u Volgogradu 2013. odnijeli su još na stotine života.

Sport

Najbolja hrvatska tenisačica Mirjana Lučić-Baroni (WTA - 23.) probila se u osminu finala WTA turnira u američkom Charlestonu, gdje je u srijedu u 2. kolu nadigrala Njemicu Monu Barthel (WTA - 88.) sa 6:3, 6:2.
Bio je treći dvoboj Lučić-Baroni s Njemicom i druga pobjeda naše 35-godišnje tenisačice koja je 26-godišnji Barthel svladala i na početku ove sezone na turniru u Aucklandu.
Pobjedom nad Barthel naša je tenisačica ponovila svoj najbolji rezultat na zelenoj zemlji u Charlestonu ostvaren prošle godine, kad ju je u osmini finala zaustavila Njemica Laura Siegemund. Ove godine će za mjesto u četvrtfinalu Lučić-Baroni igrati 7- nositeljice Nizozemke Kiki Bertens (WTA - 21.) koja je sa 6-2, 7-5 nadigrala Ukrajinku Katerinu Bondarenko.
Lučić-Baroni je protiv Bertens igrala jednom, na US Openu 2015. godine, kad je Nizozemka slavila u tri seta.
-------------------------------------------------------------------------------
Vaterpolisti Jug Croatia osiguranja poraženi su na gostovanju kod Pro Recca 5:9 u susretu 9. kola B skupine Lige prvaka.
Jug CO je doputovao u Genou s nadom u osvajanje barem jednog boda kojim bi Dubrovčanima osigurao drugo mjesto u skupini. No, nažalost nisu uspjeli u tome. Odabranici Vjekoslava Kobešćaka dobro su se držali do sredine treće četvrtine i rezultata 3:3. Tada je talijanski sastav načinio seriju 4:1 i praktički razriješio pitanje pobjednika. Do kraja utakmice Pro Recco je rutinski održao vodstvo i na koncu pobijedio 9:5.
Domaćine su do pobjede predvodili hrvatski vaterpolist Sandro Sukno s tri gola, dok je Aleksandar Ivović zabio dva pogotka. Kod Juga dva gola je postigao Luka Lončar, dok su po jedan pogodak postigli Loren Fatović, Pavo Marković i Felipe Perrone.
Pro Recco je ovom pobjedom povećao prednost na ljestvici i sada ima 27 bodova, Jug CO je drugi sa 17 bodova, dok je Eger treći s dva boda manje.
------------------------------------------------------------------------------------
U dva ogleda 'markopolista' po jedna pobjeda domaćina i gosta u današnjem 18.kolu 1. Županijske nogometne lige.
U Smokvici na Blatini Grk je slavio protiv Jadrana jednim ali troboda vrijednim golom Antonija Ivankovićau 74.minuti , za potomjanskih trenuta 25 bodova.
Na Trstenici pak visoka pobjeda Orebića protiv lastovskog Omladinca. Na poluvremenu je bilo 1:0 golom Gorana Šorgića (9). Tako je ostalo sve do 78.kada je Dario Mrgudić postigao prvi od dva gola(drugi u 86.minuti). Tri minuta prije kraja četvrti gol za Orebić dao je Blago Roso.
Na Ruskovićima lider Župa dubrovačka baš se i nije iskazala golovima.. Ipak jedan je bio dovoljan za tri boda i ostanak na liderskoj poziciji postigao je Velimir Kajba u 67.minuti
Najviše golova u ovom kolu postignuto je u Metković. U njih osam tri su puta pogađali Velolučani koji su i tri puta izjednačavali rezultat . Na kraju ipak pobjeda ONK Metkovića protiv Hajduka od 5:3.Strijelci za Hajduk bili su Dean Gugić, Rino Žuvela i Boris Tulić.
U ostalim utakmicama Maestral je u Ćilipima u još jednoj utakmici sa puno golova bio bolji od Konavljanina, dok je Croatia iz Gabrila nastavila pobjedonosni niz od Slavena na Grudi.

Vremenska prognoza za sutra, petak, 07. 04. 2017.

Na Jadranu djelomice, poslijepodne i pretežno sunčano. U unutrašnjosti većinom oblačno, uglavnom poslijepodne sa sunčanim razdobljima. Samo ponegdje može pasti malo kiše, uglavnom na istoku. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni i sjeverni, na Jadranu u početku još bura, mjestimice i jaka, potom sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 0 do 5, na Jadranu između 6 i 11. Najviša dnevna od 10 do 15, na Jadranu između 14 i 19 °C.

Read 271 times