Sport

 

 

Tradicionalna pučka fešta koju organizira Udruga Luško lito, u suradnji sa TZ vela luka  i  Općinom  Vela Luka, održava se u spomen na pobjedu velolučkih ribara nad posadom broda britanske ratne mornarice UK MMC Ceres u brodskim kaićima 2. kolovoza l933. godine.
Ragata je održana u dvije trke, prva za mlađe, a druga za starije veslače. Natjecalo se je 12 veslačkih posada u pet kategorija i dvije drvene barke izvan konkurencije. Ukupno je veslalo 80 veslačica i veslača.
Tradicionalno se pohodilo Gradinu i Glavicu sv. Ivana na kojem je i održana misa. Predvodio je župnik don Jozo Sebežević. Po već ustaljenoj tradiciji, uslijedio je blagoslov trava, ali i nastup malih folkloraša.
 Pobjednici ragate u seniorskoj konkurenciji su posada „Medvjedići“ u kojoj su veslali Bude Cetinić, Ante Cetinić, Nikola Žuvela, Marko Prižmić i kormilar Goran Šimunović. Drugi do cilja su doveslali posada „Zadnji zdruc“ (Tomislav Borovina, Jure Žunko, Petar Surjan, Frano Usmiani i Antonio Šeparović – kormilar), a treći su bili „Vranac“ (Dinko Šeparović, Ivan Padovan, Andrija Burmas, Luka Trojanović i Nikola Petković – kormilar). Medalje, pehar i lovorov vijenac pobjednicima je uručio Boris Žuvela općinski načelnik. U ovoj kategoriji još su veslale posade pod nazivom „Po tone“ (Teodor Šeparović, Petar Cetinić, Mario Žuvela, Hrvoje Žuvela i Igor Žuvela - kormilar) i „Povuci potegni“ (Toni Prižmić, Tomislav Cetinić, Nikola Surjan, Franci Barčot i Ivan Kosović – kormilar). U prvoj trci ragate, čiji je start bio ispred otočića Ošjak, veslalo se u četiri kategorije. U kategoriji kadeta prvi su bili posada „Krepat a ne molat“ (Teo Padovan, Ivan Burmas, Marko Dragojević, Dominik Dragojević i Boris Tulić – kormilar), drugi su bili „Pogledaj ga“ (Leon Surjan, Antonio Šeparović, Ivan Zlokić, Stipe Trojanović i Antonio Burmas – kormilar), a treći „Drito naprid“ (Ivan Dragojević, Duje Milina, Ante Žuvela, Toni Barčot i Nikola Šeparović – kormilar). Zlato su još osvojili u kategoriji kadeti mješovita posada „Prvi odozdala“ (Miroslav Novak, Margarita Marić, Meri Anastasov, Lucija Marinović i Ivan Kočka – kormilar), kadetkinje „Ni nam priša“ (Nevena Šeparović, Ana Prižmić, Ema Rubeša, Magdalena Padovan i Micchelle Mandić – kormilarka). U konkurenciji seniorki prve su bile „Ćo tin ćo jan“ (Marinka Šimunović, Ivana Prižmić, Dijana Kalebić, Marija Žuvela i Hana Kalebić – kormilarka), a druge su bile „Pod ručnu“ (Andrea Prižmić, Nikolina Tabain, Marina Tabain, Fani Prižmić i Marina Valentić – kormilarka). Pobjednicima u ovim kategorijama medalje je uručio Ivan Prižmić Ćirko. Izvan konkurencije u dvije drvene barke, veslale su posade sastavljene od učesnika i organizatora međunarodnog savjetovanja MATRIB 2012. (Zoran Hlede, Želimir Oršanić, Denis Frusac, Vinko Ivušić, Krešimir Grilec, Gojko Marić, Krešo Žuvela, Danko Žuvela, Darko Andreis, Denis Andreis, Mladenko Cetinić, Dinko Prižmić i Josip Lovričević).
Nakon regate je na Veloj rivi za sve natjecatelje i brojne posjetitelje organizirana zabava uz sardele i vino, a ragatu je svojim nastupom po veloluškoj vali uveličala i Narodna glazba Vela Luka.

 ragata2ragata3ragata3ragata4ragata5ragata7ragata8