Lujo Frlan

Lujo Frlan

Općina Vela Luka poziva sve zainteresirane na 3. zajednički sastanka sa temom „Kako produžiti turističku sezonu“ u srijedu, 22.ožujka, u 19:00 sati u Općinsku vijećnicu.

Petak, 10 Ožujak 2017 08:38

Javni poziv Ministarstva turizma

U nastavku obavijesti pročitajte Javne pozive ministarstva turizma.

Novi krug foto natječaja „Volim svoju županiju“ otvoren je danas, 1. ožujka, a trajat će do 7. travnja 2017. godine.  Pozivamo sve kreativce da se prijave na natječaj za najbolje viralne fotografije koje prikazuju zanimljive detalje hrvatskih županija.

Ponedjeljak, 14 Studeni 2016 14:01

Književni susret s Majom Brajko-Livaković

U ponedjeljak, 14. studenog 2016. u Narodnoj knjižnici "Šime Vučetić" učenicima petih i osmih razreda predstavila se književnica za djecu i mlade Maja Brajko-Livaković.

Ponedjeljak, 14 Studeni 2016 09:04

Obavijest potrošačima električne energije

Obaviještavaju se Potrošači električne energije na području Pogonskog ureda Blato, područje općina; Vela Luka, Blato, Smokvica i Lastovo, te Mjesnog odbora Čara, koji se električnom energijom napajaju iz TS 35/10 kV „Blato“, da će dana 20. studenog 2016 . god., (nedjelja), biti obustavljena isporuka električne energije u vremenu od 08:00 do 13:00 sati.

Ponedjeljak, 24 Listopad 2016 08:16

Priopćenje za medije vezano za zapljenu heroina

U Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj danas, 22. listopada, održana je izvanredna konferencija za medije na kojoj su prezentirani detalji još jedne zapljene veće količine droge na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Četvrtak, 13 Listopad 2016 20:03

Kronika dana, četvrtak, 13. 10. 2016.

Kronika dana, četvrtak, 13. 10. 2016.

Ivana Maletić ostat će zastupnica u Europskom parlamentu i neće ući u Vladu Andreja Plenkovića, jer nije htjela svojim ulaskom u Vladu ugroziti mjesto Tomislava Tolušića ili Zdravka Marića.
S ljudske strane nije joj bilo prihvatljivo da zbog svoje pozicije izgura bilo kojeg od te dvojice ministara za koje smatra da dobro rade svoj posao. Maletić je mogla preuzeti ili Ministarstvo financija ili fondova EU i regionalnog razvoja, premda bi joj bila najdraža ideja o spajanju fondova EU i financija u jedno ministarstvo, no od te se kombinacije odustalo. Kao kompromisno rješenje Plenković joj je ponudio da bude potpredsjednica Vlade bez portfelja, no Ivani Maletić tek je to bilo neprihvatljivo jer nije htjela s pozicije potpredsjednice bez resora koordinirati kolege koji vode svoja ministarstva. U razgovoru s Plenkovićem, koji, kako se doznaje, razumije njene argumente, odlučeno je da ona ostane u Bruxellesu premda ju je Plenković zaista želio u Vladi kao sposobnu i organiziranu suradnicu.
"Loše bi se osjećala da je njen ulazak u Vladu značio eliminaciju Tolušića ili Marića. Osim toga, Ivana Maletić ne želi svaštariti, 20 godina bavi se pristupanjem EU, fondovima, financijama, pa neki drugi resor nije dolazio u obzir", rekao je izvor blizak HDZ-ovoj eurozastupnici Večernjem listu.
Podsjetimo, Plenković i Davor Ivo Stier u srijedu su otišli podnijeti ostavke u Europskom parlamentu, no ne i Ivana Maletić. Mandatar za sastav nove hrvatske vlade Andrej Plenković rekao je u srijedu u Bruxellesu da on i Davor Ivo Stier podnose ostavku na mjesto zastupnika u Europskom parlamentu, dok Ivana Maletić i dalje ostaje zastupnicom.
-------------------------------------------------------------------------------------
Mandatar Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izvijestio je u četvrtak da će za potpredsjednike Hrvatskog sabora predložiti aktualnog predsjednika akademika Željka Reinera, zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića i glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića.
"Tri kandidata za potpredsjednike Hrvatskog sabora iz HDZ-a su aktualni predsjednik akademika Reiner, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić i glavni tajnik stranke Gordan Jandroković", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva stranke upitan tko će biti potpredsjednici Sabora iz redova HDZ-a.
Izvijestio je i da su na sjednici Predsjedništva HDZ-a napravili pripremu svih odluka koje su potrebne danas te su razgovarali o sutrašnjoj konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora. Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a sastao se i Središnji odbor stranke u Novinarskom domu.
"Imamo vremena, danas imamo druge teme. Sutra je prva sjednica novog saziva Sabora, a idući tjedan ćemo potvrditi imena. Kad budemo imali kompletnu Vladu, znat ćete sve o njoj", rekao je jutros prilikom dolaska na Predsjedništvo.
---------------------------------------------------------------------------
Dubravka Šuica upravo je u Bruxellesu najavila da će Davor Ivo Stier biti novi ministar vanjskih i europskih poslova, objavila je na Twitteru Lada Jurica, Osoba odgovorna za internet i nove medije Europskih pučana.
Mandatar za sastav nove hrvatske vlade Andrej Plenković izjavio je u Bruxellesu da on i Davor Ivo Stier podnose ostavku na mjesto zastupnika u Europskom parlamentu, dok Ivana Maletić i dalje ostaje zastupnicom.
"Mogu potvrditi da kolega Stier i ja danas popodne podnosimo ostavku na mjesta zastupnika u Europskom parlamentu", rekao je Andrej Plenković novinarima.To bi moglo značiti da Stier ulazi u novu vladu, a Maletić ne.
-------------------------------------------------------------------------------------
Tehnička hrvatska vlada predložila je novom sazivu Sabora da pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom ponovno imenuje Anku Slonjšak, kojoj je mandat istekao 30. svibnja.
Banski dvori su priopćili kako je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice, na temelju provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu utvrdila prijedlog odluke o imenovanju Anke Slonjšak pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom te ga uputila u Sabor na donošenje.
Nakon što su mediji tijekom ljeta upozoravali da je upražnjeno to pravobraniteljsko mjesto, iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom poručili su kako normalno rade te nastavljaju postupati po pritužbama osoba s invaliditetom u zaštiti njihovih prava i interesa, unatoč tome što novi pravobranitelj zbog krize vlasti nije imenovan nakon isteka mandata Anke Slonjšak.
Vlada je, zbog odlaska na novu dužnost, s 13. listopada razriješila pomoćnika ministrice uprave Borisa Miloševića, a na osobni zahtjev razriješena je pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Lidija Runko Luttenberger, s danom 16. listopada.
-------------------------------------------------------------------------------------
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završila je posjet Ujedinjenom Kraljevstvu sastavši se, nakon kraljice i premijerke, s ministrom obrane Michaelom Fallonom i gospodarstva Gregom Clarkom.
Održala je predavanje na školi ekonomskih i političkih znanosti. O jačanju gospodarskih veza razgovarala je i s investitorima i predstavnicima hrvatskih startupova u londonskom Bloombergu.
Očito imamo problem ako se ne fokusiramo na razloge zašto gubimo mlade talentirane ljude koji posebno ulažu u sektor inovacija i zašto se njihove ideje ne realiziraju u Hrvatskoj nego ovdje u Velikoj Britaniji ili negdje drugdje, rekla je predsjednica novinarima nakon sastanka.
Dodala je da je od vlasnika startupova, onih osnovanih u inozemstvu i onih koji su osnovani u Hrvatskoj ali su premješteni u Britaniju ili drugdje, željela čuti razloge zbog kojih su to učinili.
Kolinda Grabar-Kitarović kaže da je to pitanje prvenstveno za vladu, ali da kao predsjednica osjeća dužnost i odgovornost usmjeravati neke procese i surađivati s vladom kako bi se što je moguće više napravilo za razvoj gospodarstva. Jedan od preduvjeta je svakako i poboljšanje investicijske klime, istaknula je.
Godišnji sastanak europske poslovne mreže investicijskih anđela održat će se idući mjesec u Zagrebu, a na njega dolazi i pjevač Iron Maidena Bruce Dickinson. Na svim se posjetima, kaže, mogla uvjeriti u veliko zanimanje za novu hrvatsku vladu.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je gostovala u programu BBC-ja, otkrivši kako se s britanskom premijerkom najviše zadržala na aktualnim temama Brexita i izbjegličkoj krizi - ponovila je kako treba razlikovati ekonomske migrante od izbjeglica iz ratom pogođenih zemalja poput Sirije.
Drugog i završnog dana posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s ministrom gospodarstva Gregom Clarkom. Sastanak je bio nastavak njezinih jučerašnjih razgovora s premijerkom Theresom May o potrebi jačanja gospodarskih odnosa Hrvatske i Velike Britanije.
Predsjednica je imala i radni ručak s predstavnicima banaka i investicijskih institucija.
Nakon toga u Bloombergu, jednoj od najutjecajnijih medijskih kuća u svijetu biznisa, poduzetništva , financija i investiranja, sastala se s predstavnicima desetak najuspješnijih hrvatskih start up tvrtki sa sjedištem u Londonu.
-------------------------------------------------------------------------------------
Glavni tajnici HDZ-a i SDP-a Gordan Jandroković i Igor Dragovan dogovorili su da će vladajućima pripasti čelne pozicije u 16, a oporbi u 12 saborskih radnih tijela, dok će Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, kao i obično, voditi zastupnik iz kluba manjina.
Držimo se tih kvota i dalje, otprilike je odnos većine i manjine kakav je bio i do sada. Sve smo dogovorili i sada je na nama iz vladajuće većine da sa svojim partnerima sve preciziramo do kraja, a kolege iz oporbe isto tako trebaju napraviti to na svojoj strani, rekao je Jandroković poslije sastanka u Klubu HDZ-a.
Dragovan je potvrdio da će SDP početi razgovore s drugim oporbenim strankama. Već smo neke razgovore i obavili. Ono što mogu reći u ime SDP-a, nama je u interesu kao i vladajućima da konstituiramo Hrvatski sabor i da se što prije počne raditi, kazao je Dragovan.
Dvojica glavnih tajnika kažu kako će se već u petak formirati prvi odbori, koji bi trebali raspraviti Mostova "jamstva", a ostala će se radna tijela formirati sukcesivno do utorka ili srijede.
Poznati su omjeri i oni su praktički identični kao i prošlog puta i to je dobra demokratska praksa u parlamentu, istaknuo je Dragovan.
Na pitanje hoće li SDP razgovarati i s HSS-om, koji tvrdi da je u oporbi, iako su zastupnici te stranke potpisali potporu mandataru Andreju Plenkoviću, Dragovan je odgovorio da SDP ne bježi od razgovora te da će razgovarati sa svima koji kažu da su opozicija. Rekao je i da će oporbi pripasti isti odbori koje je imala u zadnjem mandatu.
Nesuglasice oko predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost iz dosadašnjeg saziva, kada se HDZ protivio da taj odbor vodi SDP-ov Ranko Ostojić, dvojica glavnih tajnika ovaj put ne očekuju. Taj odbor prema zakonu pripada opoziciji i to najvećoj opozicijskoj stranci. Vjerujem da ćemo sve riješiti bez problema, rekao je Dragovan, a Jandroković potvrdio kimanjem glave.
Tko će biti potpredsjednici Sabora, nisu željeli odgovoriti, a Dragovan je kazao kako će o tome odlučiti tijela SDP-a, ne želeći komentirati napise o navodnom sukobu između te stranke i HNS-a oko potpredsjedničkih mjesta.
Sabor ima 29 radnih tijela, čiji bi sastav trebao odražavati sastav Sabora, u kojem SDP ima nešto više od četvrtine zastupnika pa iz te stranke računaju da bi trebali dobiti sedam ili osam mjesta predsjednika odbora i nešto više potpredsjedničkih, s obzirom na to da u tijelima u kojima je predsjednik iz reda vladajućih, potpredsjedničko mjesto pripada oporbi. Dio svojih mjesta SDP namjerava prepustiti IDS-u, a o ostalim opozicijskim mjestima moraju se dogovoriti s ostalim opozicijskim strankama.
U HNS-u tumače da su jedina prava oporba oni, SDP i IDS, s obzirom na to da su zastupnici četvrte stranke nekadašnje Narodne koalicije, HSS-a potpisali potporu mandataru Andreju Plenkoviću. Slične su se poruke prije mogle čuti i iz SDP-a, iz kojega su tumačili kako se pozicija od opozicije razlikuje po tome što podupire vladu i glasuje za proračun, no čini se kako SDP ipak neće osporavati pravo HSS-u da sudjeluje u raspodjeli opozicijskih mjesta u odborima. HSS glasuje za Plenkovićevu vladu, ali ne žele se svrstati kao pozicija, neće sudjelovati u vladi, neće preuzimati nikakav resor ni obvezu da vladu podupiru u bilo kojem aktu i mogu se smatrati opozicijom, tumači ovaj izvor.
Koalicija Jedina opcija od izbora se raspala u četiri frakcije. Njihov Hrvoje Runtić pristupio je klubu zastupnika Mosta, što ga automatski svrstava među vladajuće. Pitanje je međutim kamo će se prikloniti bivši mostovci Ivan Lovrinović i Ivica Mišić kao i Goran Aleksić koji je ovih dana osnovao novu stranku. Za sada je nepoznato što će sa svojim mandatom učiniti HDSSB i nezavisni Željko Glasnović, a sva ta pitanja klubovi će morati razriješiti u međusobnim konzultacijama do petka, za kada je predsjednica Republike sazvala konstituirajuću sjednicu Sabora.
Hrvatski sabor se konstituira imenovanjem predsjednika, a tu će funkciju obnašati čelnik Mosta Božo Petrov. Da bi zastupnici dali prisegu kojom im započinje mandat, Mandatno-imunitetno povjerenstvo mora utvrditi tko će od izabranih zastupnika ostati u Saboru, a tko odlazi na dužnost nespojivu sa zastupničkom i saborski mandat stavlja u mirovanje. Nakon prihvaćanja MIP-ova izvješća, zastupnici polažu prisegu i time je konstituirajuća sjednica završena. Nakon toga se može krenuti u redovito zasjedanje, na kojemu se odmah mogu izabrati i potpredsjednici Sabora.
Prema neslužbenim najavama, tu bi dužnost preuzeli HDZ-ovi Gordan Jandroković, Željko Reiner i Miroslav Tuđman te SDP-ova Milanka Opačić, a još će jedan potpredsjednik biti iz redova HNS-a, u kojem se kao mogući kandidati za tu funkciju spominju predsjednik stranke Ivan Vrdoljak i bivša predsjednica Vesna Pusić.
-------------------------------------------------------------------------------------
Koordinacija braniteljskih udruga je objavila demantij na tvrdnje Nine Obuljen Koržinek koji je iznijela u odgovoru na izvanrednu konferenciju dijela udruga iz Domovinskog rata kada su zatražili sankcioniranje navodnog kriminala u HAVC-u te da se Obuljen, članicu Upravnog odbora HAVC-a, više u javnosti ne spominje kao moguću buduću ministricu.
"U demantiju Nine Obuljen, članice UO HAVC-a i navodne kandidatkinje za ministricu kulture nema, osim datuma i imena gotovo niti jedna istinita tvrdnja", navodi se u priopćenju te poziva Obuljen da javno objavi nalaz upravnog nadzora Ministarstva kulture. Tvrdi se da je u njemu navedeno više desetaka kršenja zakona te da od njih navode samo neke. Udruge: autentičnost nalaza može se provjeriti u Ministarstvu kulture i Ministarstvu financija
"Gospođa Obuljen falsificira i mjesto i ulogu – zakonsku obavezu UO HAVC-a, a to je nadzor nad zakonitošću rada HAVC-a, sukladno članku 9. Zakona o audiovizualnoj djelatnostima (AV). Članovi Upravnog odbora (UO) HAVC-a su bili dužni i zakonom obavezni smijeniti ravnatelja HAVC-a zbog više kršenja zakona", navodi se u priopćenju i tvrdi da se ne radi ni o kakvoj hajci nego o istini i dokazima za miljunske pljačke.
Poručuje se da se autentičnost nalaza "koji jasno dokazuju ne samo teška kršenja Zakona nego i činjenje niza kaznenih djela, može provjeriti u Ministarstvu kulture i Ministarstvu financija".
UO HAVC-a je, navodi koordinacija, u tri navrata dobio negativni inspekcijski nalaz Ministarstva kulture i ranije Ministarstva financija. Navode da je "8. travnja 2016 godine Uprava za pravne i financijske poslove, Sektor za normativne i upravno pravne poslove Ministarstva kulture utvrdila slijedeće nezakonitosti i nepravilnosti: Nezakonito isplaćivanje dodatka na plaći voditeljima Odjela HAVC-a u vremenskom razdoblju od 1. lipnja 2014. do 8. travnja 2016.; nezakonito isplaćivanje plaće od 1. siječnja 2012. do 8. travnja 2016. voditeljici Odjela Media desk; nezakonit ugovor ravnatelja Hrvoja Hribara od 5. prosinca 2014., gdje si je sam u ugovor ugradio članak po kojem ima pravo na naknadu od šest mjesečnih bruto plaća prije prestanka radnog odnosa".
----------------------------------------------------------
Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević najavio je u srijedu da idućeg tjedna počinje realizacija programa za energetsku obnovu višestambenih zgrada i zgrada javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.
Radi se o podupiranju energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije u javnoj infrastrukturi, uključujući javne i stambene zgrade, a na raspolaganju je ukupno 311 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Od tog iznosa 211 milijuna eura namijenjeno je energetskoj obnovi zgrada javnog sektora, dok se preostalih 100 milijuna eura odnosi na energetsku obnovu stambenih zgrada.
Ministarstvo će u ponedjeljak 17. listopada objaviti poziv za dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu višestambenih zgrada, s krajnjim rokom za podnošenje projektnih prijedloga od 90 dana. Time se u Hrvatskoj počinju trošiti sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost više neće dodjeljivati novac za te svrhe, rekao je Kuščević.
Što više projekata realiziramo ostvarujemo veće energetske uštede, smanjit ćemo emisiju ugljikova dioksida, popraviti vizuru gradova i naselja te život, rad i boravak u tim zgradama učiniti ugodnijim. Također ćemo podići građevinski sektor jer uz 311 milijuna eura idu i sredstva investitora, što znači dvostruki iznos, odnosno oko 620 milijuna eura koji će se u iduće četiri godine uložiti u hrvatsko graditeljstvo, kazao je Kuščević.
-------------------------------------------------------------------------------------
Odvjetnički tim Milorada Dodika načelno je dogovorio s Tužiteljstvom BiH način saslušanja predsjednika Republike Srpske.
Više izvora N1 kaže da je odvjetnik Goran Bubić posljednji put viđen u Tužiteljstvu u ponedjeljak, kao i da je ministar policije Republike Srpske, Dragan Lukač, Tužiteljstvu poslao nekoliko dopisa u kojima navodi da MUP ima saznajanja da je bi Dodik, dolaskom u Sarajevo, bio "izložen snajperskom napadu".
Isti izvori navode da je, zbog svih okolnosti dogovoren poseban transport Dodika do Tužiteljstva. Prema tom dogovoru, Dodik će helikopterom sletjeti u Istočno Sarajevo, gdje će ga čekati blindirani džip. Njime bi bio prebačen u zgradu Tužiteljstva u Sarajevu, i to na sporedni ulaz. Tužitelji bi ga ispitali, ali uz garanciju da ga neće privesti ili zatvoriti u pritvorsku jedinicu. Kako je i došao, Dodik bi istim blindiranim vozilom bio vraćen do helikoptera. Zanimljivo je da se o načinu Dodikovog dolaska pregovoara, a da predsjedniku RS još ni upućen novi poziv za saslušanje. Na onaj prvi poziv Dodik se nije odazvao, ali je ujedno i pravdao izostanak. Sada se čeka da Tužiteljstvo izda novi poziv, ali, kako je ranije rekao odvjetnik Bubić, on još nije stigao na Dodikovu adresu.
Osim slučaja referendum, Milorada Dodika će ispitivati i o okolnostima dodjela zemlje Vuku Hamoviću za Termoelektranu i Rudnik Stanari. Taj predmet vodi tužitelj Miroslav Marković.
Ovih dana su još neki svjedoci dobili poziv na saslušanje. Prema našim saznanjima, sporna je procjena izvjesne žene vještaka iz Doboja, koja je po nalogu Vlade Republike Srpske, na čijem čelu još bio Dodik, veći dio zemljišta procijenila kao bezvrijedno. Ona je vrijednost kopa rudnika procijenilka na 2 milijuna maraka, što je Vuk Hamović i platio.
Međutim, ostatak zemlje, ispod kojeg, akako kažu upućenim leži čitavo rudno bogatstvo vrijedno milijarde, ona je proglasila bezvrijednim. Na tajk način je Hamoviću omogućeno da dobije rudu besplatno, i da na njoj zaradi milijune, kaže izvor N1.
Vrijeme kada bi se Milorad Dodik mogao pojaviti, pod gore objašenjenim okolnostima, u Tužiteljstvu BiH još nepoznato. Prema nekim izvorima, to bi se moglo dogoditi vrlo brzo, a prema nekim informacijama, sljedećeg tjedna, kada bi mogao stići i novi poziv Tužiteljstva.

Županija

Župan Nikola Dobroslavić na zasjedanju Europskog odbora regija u Bruxellesu poručio je da postupci korištenja strukturnih fondova iz godine u godinu postaju složeniji,čime ti fondovi postaju teže dostupni unatoč tome što predstavljaju temelj kohezijske politike, jedne od ključnih politika Europske unije. Korištenje sredstava iz strukturnih fondova (ESIF) vrijednih 454 milijarde eura, čemu treba pridodati sufinanciranje država članica u iznosu od 183 milijarde eura za razdoblje od 2014.-2020. bila je glavna tema sastanka na kojem je naglašena potreba za boljim političkim vodstvom, jednostavnijim propisima EU te većom fleksibilnošću u cilju premošćivanja investicijskog jaza od 50 milijardi eura, hvatanje u koštac s regionalnim nejednakostima i stvaranje usklađene i inovativne Europe.

Svijet

NEMA nijednog graničara na nenaseljenoj planini Rugovi na granici Kosova i Crne Gore, samo poneko stado ovaca na ispaši, ali bi prijepor oko definiranja granične crte između dviju zemalja mogao Kosovo gurnuti u kaos budući da tamošnja oporba politički sporazum oko demarkacije smatra "izdajom".
Kosovo, najmlađa europska država, koja je 2008. proglasila neovisnost od Srbije, prošle je godine postigla sporazum o granici sa svojim zapadnim susjedom, Crnom Gorom, ali kosovski parlament taj sporazum tek treba ratificirati.
U vrijeme bivše Jugoslavije, koja se raspala u ratovima 90-ih, granica između Kosova i Crne Gore bila je unutarnja i nikada nije bila precizno određena.
Sporazum oko granica ključan je u kosovskom nastojanju da dobije bezvizni režim s EU-om i za daljnju integraciju u europski blok, što je glavni politički i gospodarski cilj države s 1,8 milijuna stanovnika, većinski naseljene etničkim Albancima, navodi France Presse.
Prema sporazumu, nekih 8.000 hektara borovih šuma, izvora i pašnjaka trebalo bi pripasti Crnoj Gori. Zemlja je uglavnom u državnom vlasništvu, no tradicionalno se njome koriste kosovski pastiri.
"Naši bogati pašnjaci i izvori vode poklanjaju se Crnoj Gori", kaže pastir Zimer Demebogja, koji je protiv sporazuma.
Izgledalo je da će ratifikacija sporazuma o granici proći glatko s obzirom na prijateljske veze koje su uspostavljene otkako je Podgorica priznala kosovsku neovisnost, unatoč žestokom protivljenju Beograda. Srbija i dalje na Kosovo gleda kao na svoju južnu pokrajinu.
No ratifikacija u parlamentu neprekidno se odgađala jer se oporba sve više počela baviti tim pitanjem. Bilo je i nasilnih prosvjeda, uključujući bacanje suzavca u parlamentu.
Posljednjih tjedana eksplozivna sredstva bila su bačena na parlament, zgradu kosovske radiotelevizije te na kuću njezinog glavnog ravnatelja.
Potom je prošle subote skupina koja se nazvala "Rugosavit" uputila otvoreno pismo premijeru i zastupnicima kojim upozorava protiv bilo kakve ratifikacije koja bi vodila u "predaju naše zemlje".Napor da se definira granica s Crnom Gorom oporbeni čelnik Albin Kurti naziva "činom kapitulacije".
"Parlament se poziva da ozakoni ovu izdaju", kazao je Kurti odbacujući mogućnost ratifikacije. Dodao je čak da je rat oko granice s Crnom Gorom "vjerojatan... u idućih četiri do pet godina".
Pošto je sporno područje nenaseljeno nitko neće trebati mijenjati državljanstvo, ali pastiri iz sela u podnožju pitaju se gdje će pasti svoje ovce te kažu da će nastaviti tjerati stada na pašnjake Rugove bez obzira na to što će o granicama reći u prijestolnicama Prištini i Podgorici.
--------------------------------------------------------------------
Francuski predsjednik Francois Hollande u svojoj je knjizi, čiji su dijelovi objavljeni u srijedu, priznao da u francuskom društvu postoji "problem s islamom" i da se imigracija mora zauzdati, prenosi AFP.
"Islam nije problem u smislu da je to religija koja je opasna sama po sebi, već je problem zato što se želi afirmirati kao religija u Francuskoj Republici", piše u knjizi naslovljenoj "Predsjednik to ne bi trebao reći". U razgovoru s novinarima Le Monda, Hollande je također kazao da "s islamom postoji problem jer islam iziskuje sveta mjesta i priznanje".
U drugim dijelovima knjige francuski predsjednik kaže kako smatra da "je previše dolazaka, imigracija koja se ne bi smjela događati". Imigracija i nacionalni identitet glavne su teme u kampanjama za nadolazeće predsjedničke izbore. Niz islamističkih napada u Francuskoj u posljednje dvije godine te migrantska kriza koja je snažno zahvatila Europu potaknuli su neraspoloženje prema migrantima, što je rezultiralo porastom popularnosti čelnice francuske krajnje desnice Marine Le Pen.
Hollande, čija je nepopularnost dosegla vrhunac, još uvijek se nije izjasnio hoće li biti u utrci za reizbor predsjednika, no njegov glavni suparnik Nicolas Sarkozy, koji pokušava osvojiti predsjedničku nominaciju desnog centra, veliki naglasak stavlja upravo na pitanje imigracije. U nedjelju je potvrdio da će, bude li izabran, raspisati referendum i zatražiti od Francuza da se izjasne podupiru ku ukidanje prava neeuropskim državljanima da se pridruže članovima obitelji u Francuskoj - što je jedan od glavnih kanala za ulazak migranata u zemlju.
-------------------------------------------------------------------------------------
Sirijac Džabar el Bakir kojeg se sumnjičilo za pripremanje terorističkog napada u Njemačkoj, počinio je samoubojstvo u istražnom zatvoru u Leipzigu.
22-togodišnji Sirijac pronađen je obješen u svojoj ćeliji u zatvoru u Leipzigu, javio je dnevnik Bild, pozivajući se na izvore u ministarstvu unutarnjih poslova savezne pokrajine Saske, a vijest su kasnije potvrdile i informativno-novinske agencije.
Džabar el Bakir je uhićen u ponedjeljak rano ujutro u jednom stanu u Leipzigu nakon što je u subotu pobjegao policiji u obližnjem Chemnizu.
Njemačke vlasti su preko stranih obavještajnih službi došle do saznanja o Sirijcu koji je 2015. kao izbjeglica doputovao u Njemačku. Prema posljednjim saznanjima Ureda za zaštitu ustavnog poretka el Bakir je već ovog tjedna namjeravao izvršiti samoubilački napad u jednoj od dvije berlinske zračne luke.
U srijedu poslijepodne pojavile su se informacije kako el Bakir okrivljuje trojicu sunarodnjaka, koji su ga u nedjelju navečer svezali u jednom stanu i potom obavijestili policiju, da su bili upućeni u njegove terorističke planove.
El Bakir je, kako navode istražitelji, bio u kontaktu s tzv. Islamskom državom a prema nekim saznanjima je u nekoliko navrata nakon dolaska u Njemačku, na dulja razdoblja boravio u Turskoj. Sumnja se da je tamo od pripadnika IS-a dobio novac i upute za izvršavanje bombaškog napada.

Sport

Sara Kolak uvrštena je u uži izbor za najbolju mladu europsku atletičarku, no istodobno i da najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković nije ušla među tri najbolje. To je izazvalo ljutnju u Hrvatskom atletskom savezu, koji je uputio prosvjedno pismo Europskoj atletskoj federaciji.
Sandra Perković bila je nominirana za izbor najbolje europske atletičarke u 2016. godini, ali Europska atletska federaciju nije je uvrstila u uži izbor od tri atletičarke koje konkuriraju za titulu najbolje temeljem glasovanja preko društvenih mreža te glasova medija, atletskih saveza i stručnjaka ignoriravši pritom rezultate koje je Sandra postigla ove godine. U izboru za najbolju atletičarku su tako ostale svjetska rekorderka i olimpijska pobjednica u kladivu, Poljakinja Anita Wlodarczyk, španjolska visašica Ruth Beitia, koja ima olimpijsko zlato i europsko srebro te grčka skakačica s motkom Ekaterina Stefanidi koja je osvojila naslov europske prvakinje i olimpijsko zlato.
U povodu toga Hrvatski atletski savez je uputio protestno pismo čelnicima Europske atletske federacije u kojem se posebno napominje netransparentan način izbora. U pismu je također istaknuto da je neshvatljivo sa sportskog stajališta da sportašica koje je ove godine osvojila naslov europske prvakinje četvrti put zaredom, drugi put postala olimpijska pobjednica i peti put osvojila Dijamantnu ligu nije u užem krugu kandidatkinja za najbolju europsku atletičarku.
Druga naša atlečarka koja je nominirana za najbolju mladu zvijezdu u usponu, olimpijska pobjednica u bacanju koplja, Sara Kolak, ostala je na popisu kandidatkinja za najbolju mladu europsku atletičarku 2016. godine. Osim Sare, za najbolju mladu atletičarku bore se 20-godišnja Britanka Dina Asher-Smith, europska prvakinja na 200 m te 22-godišnja Belgijka Nafissatou Thiam, zlatna u sedmoboju u Rio de Janeiru.

Vremenska prognoza za sutra, petak, 14. 10. 2016.

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, no na Jadranu je uz povremeno više oblaka moguća kiša ili poneki pljusak, uglavnom na sjevernom dijelu. Vjetar na kopnu većinom slab, a na istoku mjestimice i umjeren jugoistočni. Na Jadranu vjetrovito uz umjereno i jako jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 3 do 7, na Jadranu od 12 do 17, a najviša dnevna između 13 i 18 u unutrašnjosti te od 18 do 23 °C na Jadranu.

Više pojedinosti pročitajte na portalu www.radio-m.hr.

Ponedjeljak, 10 Listopad 2016 09:25

Obilježen Dan neovisnosti

U povodu Dana neovisnosti, u subotu 8. listopada, predstavnici Općine Vela Luka su pred Spomen križem na mjesnom groblju položili vijenac za sve žrtve na putu naše neovisnosti.
Vijenac su položili predsjednik Općinskog vijeća Dragiša Barčot, općinski načelnik Tonko Gugić Bakan i predsjednik OO HSLS-a Ivan Bačić Čino, a polaganju su nazočili predsjednica OO HSS Željka Gugić i predsjednik OO SDP Ivo Žuvela.

Ponedjeljak, 03 Listopad 2016 11:22

Obavijest stipendistima općine Vela Luka

Pozivamo stipendiste Općine Vela Luka da dostave uvjerenje o upisu u narednu školsku/akademsku godinu 2016./2017., najkasnije do 17. listopada, 2016.g. kako bi ostvarili pravo na nastavak isplate stipendije temeljem potpisanog Ugovora o stipendiranju.

Upravni odjel za društvene djelatnosti,

poljoprivredu i gospodarstvo

OpćinE Vela Luka

U nedjelju 11. rujna započela je nova nogometna sezona 1. županijska nogometna liga Dubrovačko neretvanske županije. Naši Hajdukovci odigrali su kod Lastovaca neriješeno, rezultatom 2:2.