Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

 Plavu vrpcu Vjesnika, prestižno i jedinstveno priznanje u svijetu pomorstva kojim se vrednuje požrtvovnost, hrabrost ali i pomorsko znanje i stručnost u izuzetnim pothvatima spašavanja ljudskih života na moru, ove su godine osvojili dubrovački kapetan Pavo Butijer u pojedinačnoj i posada broda Tankerske plovidbe »Privlaka«, pod zapovjedništvom kapetana Josipa Mustaća iz Zadra u momčadskoj konkurenciji.

Butijer je, rukovodeći akcijom spašavanja, zajedno s članovima posade japanskog tankera »Towada«, spasio živote čak trideset četvorice indijskih pomoraca, s triju polupotopljenih ribarica po olujnim uvjetima, noću, na Indijskom oceanu. “Naravno da mi je drago što sam dobio Plavu vrpcu, to je za svakog pomorca veliko priznanje, ali treba znati da ovo nije takmičenje ni utrka”, navodi ponosno naš današnji gost, koji je unesrećene pomorce uspio ne samo pronaći u gotovo nemogućim uvjetima, nego ih, zajedno s kolegama, izvući na palubu tankera koji je u tom trenutku plovio u balastu pa mu je nadvođe bilo visoko 21 metar.

Za ilustraciju, riječ je o visini semerokatnice na koju su članovi posade Towade uspjeli izvući iscrpljene i prestrašene brodolomce, po noći, kiši, valovima visokim pet metara i vjetru brzine 37 čvorova, pazeći da svojim 333 metara tugim brodom ne zdrobe brodice s kojih su spašavali unesrećene ribare. Iako je očigledno riječ o izuzetnom pothvatu kojim su Butijer i njegova posada pokazali ne samo nesebičnost i solidarnost, nego i veliko znanje i stručnost, dubrovački kapetan, s kojim smo razgovarali telefonom, ostao je skroman, zahvaljujući prvenstveno svojoj posadi na dobro obavljenom poslu.


„Vjerujem da su priznanje zaslužili i svi ostali koji su se našli među nominiranima. Jednostavno, našli smo se na pravom mjestu, u pravo vrijeme, spasili smo živote tih ljudi, a to nam je samo po sebi najveća nagrada. Iako sam Plavu vrpcu dobio u pojedinačnoj konkurenciji, moram naglasiti da je ova akcija spašavanja bila timski rad, u kojemu su sva 24 člana posade vrhunski odradili svoj posao. Zahvaljujem svim članovima posade. Posebno želim istaknuti trojicu naših sugrađana, dvojicu Splićana – upravitelja stroja Ivicu Tomića i prvog časnika palube Ivana Vidovića te prvog časnika stroja Dina Žampera s Dugog otoka, koji su se zaista iskazali prilikom spašavanja. Najbitnije od svega je da smo uspjeli i da su ljudi spašeni, kaže Butijer.
Akcija spašavanja odigrala se prije točno godinu dana, kada je nenajavljena ciklona iznenadila velik broj ribarica na otvorenom moru, oko 250 milja od zapadne obale Indije. Za tanker »Towada« nevrijeme nije predstavljalo opasnost, ali mnoge ribarice, većinom duge oko 15 metara, našle su se u opasnosti, a neke su napola potopljene. Osim loših vremenskih uvjeta, problem je bila i komunikacija s ribarima putem radio veze, jer nitko od njih nije govorio engleski pa se odvijala posredno, preko zapovjednika jednog indijskog tankera koji je bio u blizini.


– Ribari su već javljali da će skočiti u more s tonućih brodica. Znali smo da moramo brzo reagirati. Uvjeti su bili izuzetno loši – noć, s jakim pljuskom, vjetrom i valovima. Nije se vidio prst pred nosom, doslovno u nekim trenucima nismo vidjeli provu vlastitog broda. Ipak smo ih pronašli pa smo im s »Towadom« napravili zavjetrinu, kako bi smanjili udare vjetra i valova na te brodice. Kako smo bili u balastu, nadvođe nam je bilo vrlo visoko, a brod je valjao i posrtao pa smo morali biti vrlo oprezni prilazeći brodicama, kako ih ne bismo zdrobili svojim bokom. Spustili smo pilotske ljestve i ribari su se njima popeli na brod, njih trideset četvorica, kaže Butijer, kojemu su pisma zahvale već uputili indijska Obalna straža i Centar za traganje i spašavanje u Mumbaiju.


Inače, posada tankera Towada već je jednom osvojila Plavu vrpcu Vjesnika, 2008. godine, pod zapovjedništvom kapetana Mate Beretina, za spašavanje kineskih pomoraca s potopljenog broda.